Belföld

Kezdődik a vakáció – ősztől kevesebb tanóra vár a diákokra

Pénteken utoljára szólal meg a csengő az általános- és középiskolákban a 2002/2003-as tanévben. A diákok szombattól megkezdhetik a közel másfélhónapos vakációt. A Népszava beszámol arról is, hogy szeptembertől kevesebb óra vár a nyáriszünetről visszatérő diákokra.

Az Országos Köznevelési Tanács (OKNT) egyetért a 2003 szeptemberétől érvényes óraszámcsökkentéssel. Ezek szerint a következő tanévtől felmenő rendszerben, az 5. és 9. évfolyamokon visszaállítják az 1998-as óraszámokat, azaz átlagosan 2,5 órával csökkentik a kötelező tanulói óraszámot.

Az emelt szintű oktatást folytató gimnáziumok kérésére viszont kompromisszumos megállapodásra jutottak az óraszámcsökkentés ügyében. Sipos János, az oktatási tárca közoktatási helyettes államtitkára a köznevelési tanács tegnapi ülésén elmondta: nem a diákok kötelező óraszámát növelték, hanem az azokon felül felvehető órák számát. A 9. évfolyamon például szeptembertől a diákok heti kötelező óraszáma 27,5 óra, ami mellé a tanulók felvehetnek további négy órát.

Így a tanulók által maximálisan felvehető heti tanítási órák száma az első-hatodik évfolyamon kettő, a hetedik-tizedik évfolyamon négy, a tizenegyedik-tizenkettedik évfolyamon három lehet. A nemzeti-etnikai kisebbségi iskolai, valamint két tanítási nyelvű iskolai oktatásban az első-nyolcadik évfolyamon legfeljebb négy, a kilencedik-tizenkettedik évfolyamon legfeljebb öt órával haladhatja meg a kötelező tanórai foglalkozásokat.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik