Belföld

Kettős ügynök hiúsította meg Szaddám likvidálását

Ahmed Csalabi, az Iraki Nemzeti Kongresszus vezetője szerint Szaddám Huszein előre tudott a likvidálására irányuló légicsapás tervéről, és bizonyítékok vannak arra nézve, hogy ő irányította az eseményeket.

A The Washington Times szerint Csalabi igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy kettős ügynök tájékoztatta-e a bagdadi rezsimet a “lefejező csapás” tervéről. Hozzátette azonban, hogy ez a rövid válasz, az ügy bonyolult, és a részleteit egyelőre nem áll módjában felfedni. Csalabi elmondta, hogy a diktátor intézkedett arról, hogy megtévessze az amerikaiakat tartózkodási helyéről. Szaddám Huszein így megmenekült az őt célzó második légicsapás elől is, amelyet egy bagdadi étteremre mértek.

Az 58 éves iraki politikus, aki élete nagy részét száműzetésben töltötte hangsúlyozta, hogy továbbra is fontos szerepet játszik az iraki politikai folyamatban, noha egyes értesülések szerint személyével már nem számolnak az amerikaiak. Ő és más iraki emigráns vezetők változatlanul konzultációkat folytatnak az amerikai megszálló hatósággal Irak jövőjéről.

Csalabit a Pentagon támogatta, és már a háború alatt Irakba vitte. Paul Bremer, Irak amerikai polgári igazgatásának a vezetője azonban a hírek szerint kihagyja az emigráns vezetőket abból a 30 tagú testületből, amelynek tagjait ő maga fogja kiválasztani iraki személyiségek közül, hogy tanácsokkal szolgáljanak a megszálló hatóságnak.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik