Belföld

Egyre kevesebb új autó fogy Nyugat-Európában

Nyugat-Európában 5,2 százalékkal csökkent az új autók eladása májusban, tavaly májushoz képest - közölte az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) pénteken.

Az Egyesült Államok után második legfontosabb autópiacon szám szerint 1,2 millió autót értékesítettek májusban. Az év első öt hónapjában 6,24 millió autót adtak el Nyugat-Európában, 3,8 százalékkal kevesebbet, mint 2002 ugyanezen időszakában.

„A piac még mindig szenvedi a világgazdaság vergődését és az iraki válság utóhatását” – írták a közleményben. A legnagyobb visszaesést a FIAT élte meg, jóllehet piaci részesedése otthon emelkedett áprilishoz képest.

Az olasz autógyár eladásai Nyugat-Európában 15,9 százalékkal csökkentek májusban, a térségben piaci részesedése 7,3 százalékra esett vissza a tavaly májusi 8,2 százalékról. Japán cégek nyugat-európai piaci részesedése az év első öt hónapjában 12,2 százalék volt, a tavalyi ugyanezen időszak 11,2 százalékos részaránya helyett A dél-koreai autógyártók részaránya pedig 3,1 százalékra emelkedett a tavalyi első öt havi 2,7 százalékról.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik