Belföld

Péntektől kapható a négynapos sztrádamatrica

A négynapos "zöld" autópálya-matrica péntektől vásárolható meg és augusztus végéig lesz forgalomban. A gazdasági tárca vezetői korábban többször utaltak arra, hogy a kormány véglegesítheti ezt a díjfizetési lehetőséget.

Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter, Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke és Bitvai Miklós, az Állami Autópálya Kezelő Rt. vezérigazgatója közös sajtótájékoztatón mutatta be az új, 1000 forintba kerülő matricát, amelyet kísérleti jelleggel a nyári turistaszezonban vehetnek meg az utazók.


A közlekedési tárca azzal számol, hogy a kedvezményes lehetőségnek köszönhetően megnő az autópályát használók aránya, csökken a bliccelők száma és a 10 napos matrica időszakos háttérbe szorulása miatti bevételkiesés nem haladja meg a 200-300 millió forintot.


Az M1, M3 és M7-es autópályákon érvényes matrica a töltőállomásokon, illetve az ÁAK ügyfélszolgálati irodáiban, valamint az autópályákon lévő értékesítési pontokon vásárolhatók meg. A matricát az eladó a megfelelő dátum kilyukasztásával érvényesíti, így az az utazás napja előtt is megvásárolható. Utoljára az utazók augusztus 28-án vehetik meg.


Csillag arról is beszámolt, hogy a gazdasági és közlekedési tárca a Postabank eladásából származó bevételt az M5-ös autópálya Kiskunfélegyháza-Szeged közötti szakaszának építésére fordíthatja, ha az idén sikerül az ÁPV Rt.-nek értékesítenie a hitelintézetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik