Belföld

Csökkent a fővárosi és Pest megyei vendégforgalom

Az idén január-áprilisban 476 ezer vendég 1,2 millió vendégéjszakát töltött el Budapest kereskedelmi szálláshelyein. A vendégek száma 3,9 százalékkal, a vendégéjszakáké pedig 5,5 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közleménye szerint a csökkenés a vendégforgalom több mint háromnegyedét kitevő külföldi vendégek számának 5,3 százalékos visszaeséséből adódott, a belföldi vendégek száma azonban 1,1 százalékkal növekedett. A főváros szálláshelyein a visszaesés különösen márciusban volt jelentős, áprilisban azonban a vendégek száma megközelítette az egy évvel korábbit.

Budapest légi és folyami határátkelőit az előző év azonos időszakához képest 4,5 százalékkal kevesebb, 352 ezer külföldi vendég vette igénybe. A magyar állampolgárok ezeket a határátkelőket 191 ezer alkalommal lépték át, 8,9 százalékkal többször, mint egy évvel korábban.

A KSH szerint Pest megye kereskedelmi szálláshelyein az év első négy hónapjában 57 ezer vendég 111 ezer vendégéjszakára szállt meg, ami 6,1 százalékkal, illetve 5,8 százalékkal kevesebb, mint tavaly ilyenkor. Az év első négy hónapjában Pest megye kereskedelmi szálláshelyein 15.587 külföldi vendéget regisztráltak, ami 5,1 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A belföldiek száma 6,5 százalékkal csökkent 2002 január-áprilisához viszonyítva, és elérte a 41 ezret.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik