Belföld

Bézs Könyv: látszanak az élénkülés jelei, de inkább stagnál az USA gazdasága

Az amerikai gazdaságban az élénkülés bizonyos jelei tapasztalhatóak, de jórészt stagnált áprilisban és májusban - tartalmazza az úgynevezett Bézs Könyv, az amerikai gazdaság központjainak állapotáról az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed által szerdán kiadott időszakos jelentése.

A Bézs Könyv szerint a figyelembe vett 12 körzet egyikében sem romlott a helyzet a korábbi, áprilisban kiadott jelentés óta; hat körzet arról számolt be, hogy a gazdasági aktivitás vegyesen alakult vagy javult, elsősorban a feldolgozó iparban tapasztalható némi élénkülés, a másik hat körzet összességében stagnálásról számolt be.

A Bézs Könyv megállapításait felhasználja majd a Fed kamatalakító Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC), amikor június 24-én kezdődő kétnapos ülésén dönt az irányadó kamatról. Az amerikai állampapírok elsődleges forgalmazóinak a döntő többsége úgy vélte hétfőn, hogy a Fed 25 vagy 50 bázispontú kamatcsökkentést hajt végre. A jelenlegi kamatszint 1,25 százalék.

Greenspan a minap azt mondta, hogy a Fed mindent elkövet annak érdekében, hogy ne gyengüljön a gazdasági aktivitás olyan mértékben, hogy felmerüljön a deflációs gond. Az Egyesült Államok a 30-as évek gazdasági válsága óta nem szembesült a deflációval, de az a tény, hogy Greenspan egyáltalán szóba hozza a defláció kérdését, azt jelzi, hogy a Fed készen áll a 41 éves mélyponton álló kamat további csökkentésére.

A szerdán ismertetett Bézs Könyv jelentés szerint az iraki Huszein-rezsim április eleji összeomlása óta javult az üzleti és a fogyasztói bizalom, de csak igen kis mértékben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik