Belföld

Várni kell az M5-ös továbbépítésére

Egyelőre nem szavazta meg az Alföldi Koncessziós Autópálya-társaságnak (AKA) szánt 260 millió eurós refinanszírozási hitelt az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) - írja a Magyar Hírlap.

Az M5-ös autópályát építő és üzemeltető koncessziós társaság korábbi hiteleinek kiváltására szeretett volna felvenni új hiteleket, de a korábbi elképzelések szerint ehhez szükséges lett volna megállapodnia a kormánnyal is arról, hogy továbbépítik a sztrádát Szegedig vagy az országhatárig. A Magyar Hírlap értesülései szerint enélkül a magyar kormány nem támogatta a cég hitelfelvételét.

Kormánykörökben már korábban megütközést keltett az a lehetőség, hogy az EBRD az AKA kötelezettségvállalása nélkül adna újabb forrást a társaságnak. A kulcskérdés ugyanis az autópálya továbbépítése, amelyet az európai bank immár több éve szorgalmaz, ám eddig nem tudtak megállapodni abban, hogy ez milyen feltételek között történjen.

Az EBRD igazgatósága elé május végén viszont olyan javaslat került, amelyben nem volt kötelezettségvállalás. Végül azonban nem bocsátották szavazásra az előterjesztést. A fő probléma az, hogy az AKA kötelezettségvállalás nélküli hitelfelvétele továbbra is kétségessé tette volna az M5-ös továbbépítésének ügyét.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik