Belföld

Van még tere az EKB kamatcsökkentésnek

Szükség esetén az Európai Központi Banknak (EKB) van még cselekvési lehetősége újabb kamatcsökkentésre és cselekednie is kell - foglalt állást pénteken, a fél százalékos kamatcsökkentés másnapján az európai kamarai szervezeteket tömörítő Eurochambres szervezet. Szükségességről akkor lehet beszélni, ha az európai gazdasági gondok tovább nőnek, derült ki a szervezet elnöke, Christoph Leitl szavaiból.

Az Eurochambres mintegy 15 millió európai vállalkozásnevében ama véleményének is hangot adott, hogy a kéthetes refinanszírozási kamatminimum fél százalékkal 2 százalékra történt leszállítása üdvözlendő, és segít helyreállítani az üzleti és a fogyasztói bizalmat. Ugyanakkor aláhúzta, hogy többre is szükség lehet, különösen hogy az euró értéknövekedése nem áll érdekében számos gazdasági szektornak.

A kamatcsökkentéssel kapcsolatban a francia jegybank elnöke a Le Monde című lapnak nyilatkozott és úgy vélte, hogy az EKB "hármas bizalmi üzenetet" közvetített, elsősorban egy olyan üzenetet a háztartásoknak, hogy az EKB bízik az árak stabilitásában. Másodsorban a kamatcsökkentés védelmet jelent a befektetések számára, jobb környezetet termet a befektetésekhez, munkalehetőségek teremtéséhez. Harmadsorban a bizonytalan európai gazdasági növekedés közepette került rá sor és további csökkentésre is van még lehetőség, ha a növekedés kilátásai gyengék maradnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik