Belföld

Kézigéppiac – konkurensét vásárolja vissza a Palm

Csaknem 170 millió dollárt fizet versenytársának megszerzéséért a Palm Inc., amelynek piaci helyzetét igencsak veszélyezteti a Microsoft.

A Palm Inc., a világ legnagyobb kéziszámítógép-gyártója bejelentette, hogy átveszi kisebb riválisát, a Handspringet. A „tenyérgépek”, illetve az
Kézigéppiac – konkurensét vásárolja vissza a Palm 1

“okostelefonok” piacának két meghatározó szereplője közötti részvénycserés tranzakció során a Handspring részvényesei 32,2 százalékban lesznek tulajdonosai a várhatóan ősszel megalakuló új cégnek. A nagyobbik részt, 67,8 százalékot a Palm-papírok jelenlegi tulajdonosai mondhatják majd magukénak – írja a Neue Zürcher Zeitung.


Vissza a gyökerekhez!


A Palm ezzel gyakorlatilag 168,8 millió dollárt fizet konkurensének részvényeiért. A Handspring-papírok tulajdonosai egyetlen Handspring-részvényükért 0,09 Palm-részvényt kapnak cserébe. A Palm ezzel a tranzakcióval korábbi leányvállalatát olvasztja magába, hiszen a Handspringet öt évvel ezelőtt éppen róla választották le. A Palm alapítói, Jeff Hawkins és Donna Dubinsky 1998-ban határozták el a kiválást, s alakítottak új vállalkozást.

Az ősszel alakuló vállalat várhatóan új nevet is kap. A Palm szerint a fúzió révén évente 25 millió dolláros megtakarítást érnek el – a német Der Spiegel szerint -, részben amiatt, hogy várhatóan 125 munkahely szűnik meg a két cégnél.


Mit csinálnak? 

A két vállalat termékei közé tartozik a PalmPilot, illetve a Treo Smartphone (a Smartphone név magyar fordítása körülbelül az „okos telefon” lenne), amely utóbbi a Handspring produktuma. A jövőben tehát e két üzletág adja majd az egyesített vállalat forgalmának nagy részét, miután a Palm éppen most hajtja végre PalmSource nevű leányvállalatának önállósítását. A PalmSource a tenyérgépek operációs rendszereit értékesíti majd önállóan. A Handspring ezen kívül szoftvereket is gyárt, amelyek a gyors web-hozzáférést teszik lehetővé a „tenyérgépek” és a mobiltelefonok számára. 


Egyhangúlag hagyták jóvá az igazgatók a tervet



A Palm egyik vezetője, Eric Benhamou a mostani ügylet kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy az összefogás a tenyérgépek piacán a legszélesebb termékválasztékot nyújtja. Ráadásul a legtapasztaltabb szakembereket tömöríti.

A két cég igazgatótanácsa egyébként egyhangúlag támogatta a fúzió tervét, ugyanakkor a részvényeseknek és a versenyhatóságoknak még áldásukat kell adniuk az egyesülésre. A Der Spiegelnek nyilatkozó Todd Bradley, aki a Palm és a Handspring egyesüléséből létrejövő új cég csúcsmenedzsere lesz, elmondta: több hónapja tartottak a fúzióról szóló tárgyalások, és igen sok időt töltöttek azzal, hogy újraegyesítsék a Palmot egykori leányvállalatával.



Kézigéppiac – konkurensét vásárolja vissza a Palm 2

Nehéz a helyzet

Elemzők szerint a két cég egyesülését a nehéz piaci helyzet indokolta. Egyes üzletágak forgalma 20 százalékkal is visszaesett az utóbbi időkben, és mindkét cég veszteségeket volt kénytelen elkönyvelni. Különösen a Microsoft jelenthet a Der Spiegel szerint fenyegetést, hiszen nemrégiben állt elő saját fejlesztésével, a PocketPC-vel.


Kézigéppiac – konkurensét vásárolja vissza a Palm 3

Bradley szerint nem két vesztes egyesüléséről van szó, minthogy a legfrissebb negyedéves jelentések szerint már nem mutat majd negatívumot a Palm és a Handspring beszámolója. Ugyanakkor az egyesülés további energiákat, szinergiákat szabadít majd fel szerinte. Bradley hangsúlyozta azt is, hogy a technológiai cégek többsége igen nehéz helyzetben van, így a tenyérgépek gyártói sem „lógnak ki a sorból”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik