Belföld

Nem készül akvizícióra a Volvó

A világ második legnagyobb tehergépjármű gyártója, a svéd Volvo domináns piaci szerepére hivatkozva cáfolta, hogy teherautó gyártó cégek felvásárlására készülne legnagyobb piacain.

Versenyrendészeti megfontolásból teljességgel lehetetlen számunkra más teherautó gyártók felvásárlása, akár Európáról, akár Észak-Amerikáról legyen szó – jelentette ki Leif Johansson, a Volvo vezérigazgatója.

A Volvo három évvel ezelőtt kísérletet tett az összeolvadásra a szintén svéd Scania céggel, ezt a tervét azonban az EU-Bizottság megakadályozta. A Volvo még jelenleg is 45 százalékos Scania pakettet tart a birtokában, ettől azonban 2004 áprilisáig meg kell válnia. A Volvo birtokában vannak a Renault és a Mack márkanevek is.

Az idei év első négy hónapjában a Volvo részesedése az észak-amerikai kamion piacon 8,9 százalékra emelkedett a 2002-es év egészében elért 7,8 százalékos aránnyal szemben. Nyugat-Európában az első négy hónapban 16,5 százalékra emelkedett a Volvo piaci részesedése az elmúlt évi 14,1 százalékról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik