Belföld

EU-érett a bolgár bankszektor – a bolgárok szerint

A bulgáriai bankprivatizációs folyamat lezárásaként értékelte az ország központi bankjának kormányzója, hogy a magyar OTP a közelmúltban megszerezte az ország második számú pénzintézetét, a DSK bankot. Gyakorlatilag most már olyan bankrendszerünk van, amely megfelel az EU-belieknek, stabil és virágzó bankokkal, ez a biztosíték a bankszektor szilárdságára - mondta kedden Szvetoszlav Gavrijszki.

Mindazonáltal – tekintettel arra, hogy még több olyan kisbank van az országban, melyeknek tőkeemelést kell fontolóra venniük – a kormányzó a szektor további konszolidálódását tartja szükségesnek, javítandó hatékonyságát az EU-hoz történő csatlakozás egyengetésére. Az ország 2007-ben szeretne uniós taggá válni.

A bolgár bankrendszer privatizációja 1997-ben vette kezdetét, mostanra magánkezekbe került, a külföldi tulajdoni rész egészében meghaladja a 85 százalékot – írja a Reuters. Az OTP mellett olyan külföldi befektetőket vonzott a bolgár bankszektor, mint például az olasz Unicredito bank, a Bank Austria vagy a francia Société Générale. Gavrijszki megbízatása június 12-ig szól, a kormányzó reméli újraválasztását, egyelőre jelölését a miniszterelnök nem tette meg, bár ellenjelöltre sincs még javaslata.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik