Belföld

Európai bürokrácia – van, aki már bejutott

A most meghirdetett uniós állások feltételéül szabott versenyvizsgára csak ritkán nyílik lehetőség. Az uniós álomfizetések igencsak csábítóak.

A januárban meghirdetett uniós állásokra már magyar állampolgárok is jelentkezhettek, akik közül sokan már nyáron megkezdhetik munkájukat az Európai Uniónál (EU). De mivel nem vettek részt versenyvizsgán, szerződésük legfeljebb 1-2 évre szól. Bár még így is megérte jelentkezniük, hiszen leglább havi bruttó 600 ezer forintos fizetésükkel minden magyar állampolgár elégedett lenne.

A napokban meghirdetett állásokat már csak azok tölthetik be, akik a Budapesten vagy Debrecenben megrendezett uniós versenyvizsgán is megfelelnek. Cserében azonban ők korlátlan idejű munkaszerződést kaphatnak az Uniótól.

A versenyvizsga

Korlátlan időre szoló munkszerződést csak versenyvizsgát tett uniós alkamazottak írhatnak alá. Ezt a vizsgát az EU területén szabványosították, és a jelenlegi uniós állampolgároknak is csak háromévente nyílik rá lehetőségük. A magyar jelentkezőknek most alkalmuk lesz Budapesten és Debrecenben a teszt megírására, az EU három kiemelt nyelvének (angol, francia, német) egyikén. Az írásbeli vizsga tesztből, valamint egy esszékérdésből áll – ezt a vizsgázónak dolgozata végén saját anyanyelvén is össze kell foglalnia. Azokat, akik a versenyvizsgát sikeresen letették, az Unió nyilvántartásba veszi, és később ebből a tartalékállományból válogatnak az intézmények. A nyilvántartásba vett személyek nevét az EU közlönyének számító Official Journalban közzéteszik.

Jelentkezés – egy egyszerű klikk

A meghirdetett állások feltételeit kielégítő magyar állampolgárok közül június 24-én déli 12 óráig bárki jelentkezhet (brüsszeli idő szerint), hiszen az Unió irányelve szerint semelyik nemzeti kormány sem „delegálhat” jelölteket a brüsszeli hivatalnokok közé. Az Európai Személyzeti Kiválasztó Iroda (EPSO) honlapján megtalálható jelentkezési lapot kell kitölteniük az érdeklődőknek, akik egy klikk segítségével elküldhetik a pályázatukat.

Az EU valamelyik főnyelvén (angolul, németül vagy franciául) megírt önéletrajzot is csatolniuk kell, mivel az online elérhető hivatalos formanyomtatvány kategóriái nem minden tanulmányi és szakmai tapasztalat közlésére adnak lehetőséget. Később következik a versenyvizsga, majd a kiválasztottakat 2004 elején felvételi beszélgetésre hívják.

Fizetés – a legerősebb vonzerő?

A magyarok számára a legvonzóbb talán az uniós fizetés, amit még egy versenyszférában dolgozó hazai munkavállaló is megirigyelhet. Még a nyugat-európai állampolgárok számára sem megvetendőek az Unió által kínált összegek. A titkárok és titkárnők tartoznak a legalacsonyabb uniós fizetési kategóriába, ez bruttó 2500-2900 eurót jelent havonta, ami „magyarra fordítva” legalább 610 ezer forintos álomfizetés.

A gyakorlatot még nem szerzett, A8-as besorolású tiszviselők havi bruttó fizetése 4 ezer euró, azaz megközelíti a havi egymilliós összeget. Ez ma Magyarországon egy magántulajdonban lévő vállalat több éves tapasztalattal rendelkező felsővezetőinek a fizetését közelíti, sőt bizonyos funkcionális területek első számú irányítóinak bérét el is éri. Ráadásul az EU köztisztviselői munkakörben eltöltött évek alatt megduplázódik ez az összeg.

Az uniós alkalmazottak nettó fizetésének kiszámításához nem a hazai, hanem az uniós adózási szabályok szolgálnak alapul. Mindenesetre az adólevonások után sem kell elkeseredniük az európai bürokratáknak, a juttatások bőven kárpótolják őket. Külön a házastárs és külön az eltartott gyerekek után kapnak a bérük százalékában számított havi juttatásokat, és ezt a tanulmányi pótlékok is kegészítik. Ráadásul azért is kárpótolják őket, mert nem saját hazájukban dolgoznak, illetve anyagi segítséget kapnak a kezdeti „berendezkedéshez” is.

Görög hátrány

Meglepő, hogy tisztviselők esetében a 11 hivatalos nyelv közül a görögöt nem fogadják el másodiknak, így csak a még legalább angolul, dánul, finnül, franciául, hollandul, németül, olaszul, portugálul, spanyolul vagy svédül jól kommunikálóknak van esélyük az állásra.

Ki pályázhat és mire?

A most meghirdetett több száz poszt elnyeréséhez nem szükséges szakmai tapasztalat, friss diplomások is jelentkezhetnek. A hivatalos uniós besorolás szerinti legalacsonyabb, A8-as kategóriájú kezdő tisztviselői posztra olyan magyar állampolgárokat várnak, akik közgazdasági, jogi vagy államigazgatási végzettséget szereztek, anyanyelvükön kiválóan kommunikálnak írásban és szóban. Alapkritérium, hogy az Unió három főnyelvéből valamelyiket magas fokon ismerje a pályázó, vagy egy másik hivatalos EU nyelven is kielégítő szinten kell beszélnie és írnia az ideális jelöltnek.

Az LA8 besorolású segédfordítói és tolmács pozíciókra olyan magyar állampolgárokat vesznek fel, akik fordítói, tolmács- vagy nyelvi felsőfokú képzésben vettek részt. A magyar nyelv kiváló ismerete mellett az angol, vagy a francia, vagy a német nyelvet is alaposan kell tudni, emellet az EU 11 hivatalos nyelvének egyikén vagy a csatlakozó országok valamelyikének nyelvén is beszélni kell. Itt sem feltétel a tapasztalat a sikeres pályázathoz.

A belépő országok számára megnyíló C 4-5 besorolású titkár-titkárnői posztokra azok a magyar állampolgárok jelentkezhetnek, akiknek legalább érettségijük vagy azzal azonos besorolású titkári képesítésük van, és az angol, vagy a francia, vagy a német nyelvet alaposan ismerik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik