Belföld

Öt felvonásban – Ragáts Imre az MTV elnöke

Ragáts Imrét választotta a Magyar Televízió Rt. elnökévé kedden a közintézmény közalapítványának kuratóriuma.

A civil szervezetek vezetőivel kibővített nagykuratórium kétharmada is alkalmasnak találta Ragátsot az elnöki posztra, így kedd délután végre elnöke lett a 2002 nyara óta vezető nélküli MTV-nek. Testületi tagok közlése szerint a 27 szavazó közül 21 támogatta Ragáts Imre megválasztását; ez több mint háromnegyedes arány, miközben a médiatörvény a jelenlévők kétharmadának igenlő voksát követeli meg ez esetben.

Mendreczky Károly tavaly nyári lemondása óta ez az első alkalom, hogy nem csupán a médiatörvény által előírt kétharmados többséget, hanem az összes kurátor támogatását megszerezte egy induló a jelöltté váláshoz.

Az MTI értesülése szerint négy körben szavazott az elnökjelölt személyéről a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának elnöksége kedden.

Az MTI úgy tudja: az első körben – ahol három-három voksot adhattak le a tagok – Kósa Somogyi György hat, Péterffy András, Ragáts Imre és Székely Ferenc négy-négy, Marcsa Attila kettő, míg Ágoston György, Friderikusz Sándor, Kapuvári Gábor és Németh Zsolt egy-egy szavazatot kapott.

Senki nem támogatta ugyanakkor a Dietrich Tamás, Faludi Béla, Romhányi Béla, Rudi Zoltán, Sugár Ágnes vagy Szenes Andrea elnökké választását e körben.

A második fordulóban, ahol már csak két-két szavazatot adhattak le a tagok, ismét Kósa Somogyi György volt a legeredményesebb, aki öt, míg Péterffy András és Ragáts Imre ismét négy-négy, Székely Ferenc pedig három támogató voksot kapott.

Harmadik nekifutásra – ahol mindenki már csak egy szavazattal rendelkezett – Kósa Somogyi György öt voksával szemben Ragáts Imre hármat kapott; az ezt követő negyedik körben alakult ki a végeredmény.

Így a kuratóriumi elnökség kedden kora délután – nyolc vokssal, ellenszavazat nélkül – Ragáts Imrét terjesztette személyi javaslatként a nagykuratórium elé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik