Belföld

Veszélyben az uniós agrárpénzek

Ha az év végéig nem áll fel a hiteles, valóban működő ellenőrző intézményrendszer, akkor a jövőre csatlakozó országok gazdái egy fillér közvetlen agrártámogatást sem kapnak – figyelmeztetett kereken a múlt héten a brüsszeli bizottság egyik szóvivője. Az unió „kormánya" most összegzi az újonnan csatlakozó országokban – így Magyarországon is – elvégzett ellenőrzések tapasztalatait. Noha van némi haladás – például a magyar Sapard-hivatal esetében –, ez távolról sem kielégítő - olvasható a Népszabadságban.

Brüsszeli illetékesek magánbeszélgetésekben vészjóslóan fogalmaznak. Szerintük a csatlakozók agrárintézményei már csak rohammunka és óriási erőfeszítések árán lehetnek képesek behozni a lemaradást, és alkalmassá válni az uniós pénzek kezelésére.

Magyarország esetében is veszélyesen késik a piaci és vidékfejlesztési támogatásokat intéző nemzeti kifizető ügynökség felállítása – mondják. Nincs elég felkészült és nyelveket beszélő hivatalnok, kapkodó és szervezetlen a munka, zsúfoltak az irodák, nem eléggé közérthetőek és egyértelműek a pályázati kiírások – jegyzik meg.


A Sapard-hivatal és az Agrárintervenciós Központ összevonásából tervezik Budapesten a kifizető ügynökség lérehozását. Ha ez késik vagy rosszul sikerül, akkor Brüsszel vissza veszi az agrárpénzeket a magyaroktól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik