Belföld

László Csaba: alacsonyabb lehet a gazdasági növekedés

László Csaba szerint a következő években a gazdasági növekedés a Pénzügyminisztérium eredeti várakozásaihoz képest alacsonyabb lehet.

A pénzügyminiszter mindezt egy nemzetközi konferencián mondta csütörtökön, Budapesten. László Csaba szerint a növekedés várhatóan alatta marad a 2004-re tervezett 4-4,5, a 2005-re várt 4,5-5 százalékos GDP-bővülésnek, illetve a 2006-ra eredetileg elképzelt 5 százaléknak.

László Csaba kifejtette: a pénzügyi tárca újabb és újabb analíziseket készít, mivel a német gazdaság növekedési kilátásai továbbra is kedvezőtlenül alakulnak. Tekintetbe kell ugyanis venni, hogy a magyar gazdaság már most szinte teljesen integrálódott az EU gazdasági vérkeringésébe, így az unióban tapasztalható növekedési trendtől nem szakadhat el.


Maximális növekedési ráta: Németország + 1,5 százalék?


A magyar gazdaság növekedési rátája legfeljebb 1,5 százalékponttal lehet magasabb, mint az EU legnagyobb gazdaságáé, a németé – mondta. A pénzügyminiszter Pedro Solbesnek, az EU pénzügyi biztosának kijelentésére reagálva elmondta: Magyarország az uniós csatlakozást követően “együtt tud élni” egy szűkebb, plusz-mínusz 2,25 százalékos ingadozási sávval, ha a forint középárfolyamát úgy állapítják meg, hogy az tekintettel lesz a magyar gazdaság versenyképességének szempontjaira is.

Solbes egy keddi prágai konferencián kijelentette, hogy az euróövezethez újonnan csatlakozni kívánó országoknak az ERM-II árfolyamrendszerben, az euróövezet “előszobájában” nem plusz-mínusz 15 százalékos, hanem plusz-mínusz 2,25 százalékos ingadozási sávban kellene tartaniuk valutájukat.


Minimum két év az ERM-II-ben


Az EU-ba való belépést követően Magyarországnak minimum két évet kell eltöltenie az ERM-II-ben, mielőtt csatlakozhatna az eurozónához. Az ERM-II-be való belépéskor érvényes középárfolyam megállapítását hosszú elemzés és tárgyalás fogja megelőzni. A lehetséges csatlakozási árfolyamról a Pénzügyminisztérium a jegybankon kívül egyeztet majd a gazdaság különböző szereplőivel, sőt az érdekvédelmi szervezetekkel is – mondta a pénzügyminiszter.

László Csaba hangoztatta: az ERM-II-höz való csatlakozási középárfolyam meghatározásánál messzemenően figyelembe veszik majd az ország érdekeit a versenyképesség vonatkozásában. A jelenlegi kormány egyik központi vezérelve a versenyképesség erősítése. – A kormány ennek érdekében hajtott végre jelentős változtatásokat az adórendszerben, amelyek révén csökkentek a hazai vállalkozások bérterhei is – mondta.


Csökken a tőkebeáramlás


Kérdésre válaszolva hangsúlyozta: a közszolgálati szférában tavaly azért volt szükség bérkorrekcióra, mert a közszféra egyes területein a bérstruktúra egészségtelenül alakult a múltban a versenyszférához képest. A Pénzügyminisztériumban már elkezdődött a költségvetés középtávú, 2004-2005-re szóló tervezése, és a közszférában hangsúlyozottan óvatos bérnövekedéssel számolnak – tette hozzá. Elismerte, hogy az utóbbi időben csökkent a Magyarországra irányuló működőtőke-beáramlás, azonban ezt az általános világgazdasági bizonytalanságnak, illetve korábban az iraki háború miatt kialakult világgazdasági helyzetnek tudta be a pénzügyminiszter.

László Csaba aláhúzta: a kormány jelenleg nem készül a társasági adó mostani 18 százalékos mértékének csökkentésére, hosszabb távon azonban a versenyképességet tovább javító adóváltoztatásokra számíthatnak a hazai vállalkozások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik