Belföld

A1 lett az MFB első besorolása

Első besorolásként a magyar hosszú futamú szuverén adósi osztályzattal egyező, elsőrendű "A1"-es betéti szintet adta meg a Moody"s Investors Service nemzetközi hitelminősítő a Magyar Fejlesztési Bank Rt.-nek, a bank mögötti állami garanciára hivatkozva.

A hétfői londoni bejelentés szerint az MFB rövid távú betéti besorolása szintén elsőrendű Prime-1. Az indoklás szerint az MFB-ről szóló 2001-es törvény alapján a magyar állam az éves költségvetési törvényekben meghatározott mértékben közvetlen költségvetési juttatásokban részesíti a bankot, amelyben 100 százalékos elidegeníthetetlen részesedése van.

Az MFB-nek adott hosszú távú új besorolás megegyezik a Moody’s által a magyar hosszú lejáratú szuverén adósságra érvényben tartott integrált osztályzattal. A cég tavaly novemberben a helyi valutában jegyzett szuverén adósságok szintjén egyesítette nyolc kelet-európai EU-tagjelölt bel- és devizaadósságának besorolásait az eurócsatlakozás kilátására hivatkozva.

Magyarország adósi minősítése ezzel az addigi “A3”-ról két fokozattal “A1”-re javult, ez más hitelminősítők besorolási gyakorlatában “A mínusz”-ról “A plusz”-ra való felminősítéssel lenne egyenértékű.

A Moody’s a tavalyi újraosztályzás után a magyar nagybankok besorolását is kiigazította, bár nem mindegyikét emelte a szuverén osztályzat szintjére; az OTP Bank hosszú távú betéti besorolása például “A2”, egy fokozattal alacsonyabb az államadósságénál. A hitelminősítő az OTP osztályzatát épp a múlt héten erősítette meg a bolgár DSK Bank felvásárlásának bejelentése kapcsán.

A nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban a kereskedelmi adósok besorolásának felső határa általában az adott ország szuverén osztályzata. Előfordul azonban ennek meghaladása, ha valamely besorolt vállalatban stratégiai befektetése van egy külföldi cégnek, amelynek osztályzata lényegesen jobb, mint az érdekeltség országáé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik