Belföld

Nyugat-Európában visszaestek az autóeladások

Nyugat-Európában gyorsan csökkentek az autóeladások áprilisban, az összes nyugat-európai autógyártó kevesebb autót értékesített, miközben az ázsiai vetélytársak növelték eladásaikat.

Az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) adatai szerint a múlt hónapban 6,5 százalékkal kevesebb, 1,22 millió autót helyeztek forgalomba, mint tavaly áprilisban, az év első négy hónapjában pedig 5,02 milliót, 3,4 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál.

Az ACEA szerint a visszaesést az iraki háború hangulati következményei, az erőtlen világgazdasági konjunktúra magyarázza, és az, hogy a húsvéti ünnepek az idén áprilisban voltak, tavaly pedig márciusban. Idén áprilisban több országban kevesebb munkanap volt, mint tavaly áprilisban. Ez megnehezíti az összehasonlítást.

Európa legnagyobb autógyártója, a Volkswagen eladásai 11 százalékkal, a FIAT eladásai 13 százalékkal fogyatkoztak áprilisban. Mindkét autógyártó piaci részesedése csökkent.

Az európai autómárkák közül csak a PSA-Peugeot-Citroen gyártotta Citroenből, a BMW Mini modelljéből és a DaimlerChrysler Smart autójából kelt el több. Eközben a japán és dél-koreai autógyártók növelték eladásaikat és piaci részesedésüket. Az amerikai General Motors és a Ford eladásai visszaestek Nyugat-Európában.

A gyenge gazdaság és a nyomott fogyasztói hangulat visszavetette az autóleadásokat az utóbbi hónapokban, és a legtöbb elemző szerint az európai autógyártók eladásai az idén 2 százalékkal vagy még annál is jobban visszaesnek a hazai piacon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik