Belföld

Németország: recesszióveszély

A német gazdaság az első negyedévben 0,2 százalékkal visszaesett a tavalyi utolsó negyedhez képest - közölt csütörtökön a szövetségi statisztikai hivatal előzetes adatokat.

A német GDP 0,2 százalékkal csökkent az első negyedévben a tavalyi utolsó negyedhez képest. A legtöbb közgazdász 0,1 százalékos növekedést várt ebben az összehasonlításban, és 0,6 százalékosat 2002 első negyedévéhez viszonyítva. Várakozásaikat az év elején közzétett kedvező termelési adatokra alapozták.


A szakemberek a második negyedévben sem várnak gazdasági növekedést Németországban. Az év egészére nézve még érvényesek a gazdaságkutató intézetek körülbelül 0,5 százalékos növekedést jelző jóslatai, a kormány hivatalos előrejelzése plusz 0,75 százalék. A folytatódó lassulás miatt Németország aligha lesz képes idén a GDP 3 százaléka – az euróövezeti korlát – alá szorítani államháztartási hiányát tavalyi 3,6 százalékos hiányról. Hans Eichel pénzügyminiszter hétfőn már utalt az idei, ismételt túllépés eshetőségére.


Az előző negyedhez viszonyított visszaesést a külkereskedelemmel magyarázzák: a behozatal erősebben növekedett, mint a kivitel, a belső fogyasztás igen szerény bővülése ezt nem volt képes ellensúlyozni. A német gazdasági minisztérium csütörtöki kommentárja az olaj drágulását és az építőipar renyheségét okolta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik