Belföld

Egy túlélő turista beszámolója az algériai emberrablásról

A Szaharában eltűnt turisták elrablói muzulmán szélsőségesek, akik iszlám államot akarnak létrehozni Algériában - közölte az RTL televízió szerda éjszakai műsorában Gerhard Wintersteller, a hét elején kiszabadult, szerdán hazatért osztrák túszok egyike.

Összesen 17 ember szabadult ki a 32-ből – tíz osztrák, hat német és egy Németországban élő svéd. Még mindig emberrablók fogságában van tíz német, négy svájci és egy holland. A svájci külügyminisztérium szóvivője sajnálatának adott hangot amiatt, hogy napvilágra került a hónapok óta keresett turisták egy csoportjának kiszabadulása. Attól tartanak, hogy ez veszélybe sodorhatja a még fogva tartott európaiak, köztük honfitársaik életét. Aggodalom a többiek sorsáért német oldalon is tapasztalható.

Egybehangzó információk szerint az Ima és Harc Szalafista Csoport (GSPC) tartotta fogva a kiszabadult 17 embert, s a szabadulást az algériai hadsereg fegyveres akciója előzte meg. Időnként a német televíziós állomásokon olyan verzió is felbukkan, hogy a szabadulás a véletlen műve volt: a csoport és a túszejtők beleszaladtak egy katonai őrjáratba. Azt senki sem vonja kétségbe, hogy az algériai hatóságok tudták: hol tartózkodnak az emberrablók foglyaikkal.

Gerhard Wintersteller, a kiszabadult osztrák túszok egyike az RTL-en arról számolt be, hogy őreik minden nap imádkoztak, s azt magyarázták, hogy Algériában iszlám államot akarnak teremteni, a kormányt pedig megbuktatni. A túszejtők váltságdíjat is követeltek, hogy fegyvereket vásárolhassanak.

Az emberrablás után a túszok és elrablóik több napon át úton voltak. “Éjszaka utaztunk világítás nélkül, köveken bukdácsoltunk, már azt hittem, hogy az autó nem bírja tovább” – közölte Wintersteller, aki nem óhajtott a szabadulás körülményeiről beszélni.

Azt azonban elmondta, hogy az emberrablók váltogatták a fogva tartás színhelyét, egyik vádiból (kiszáradt folyóvölgyből) a másikba vándoroltak, a vége felé már egyre gyakrabban. Az emberrablók érezték, hogy a katonák a nyomukban vannak. “Minden nap menetelnünk kellett éjszaka. Ruháink, cipőnk teljesen szétfoszlott, erőnk is fogytán volt már” – mondta a kiszabadult osztrák túsz az RTL Nachtjournal című adásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik