Belföld

Új katonák, régi harcosok

A hétvégén a Fidesz közismert szimpatizánsait (és exminisztereit) terelgette be a pártba, az SZDSZ belső vezetése saját bástyáit erősítgette, míg az MDF a kormányt bírálta.

Célegyenesbe fordult a legnagyobb ellenzéki párt reformja. A szövetséggé alakuló Fidesz-MPP jövő héten teszi fel az i-re a pontot, bár ami a „nagy neveket” illeti, a szombati események miatt sincs oka a szégyenkezésre.

Eltépte láncait a Fidesz

A Fidesz június végétől felmondja megállapodásait a vele szövetséges szerződéses viszonyban lévő szervezetekkel, de megújított formában ismét megköti – hangsúlyozta Kövér László, a párt országos választmányának elnöke a választmány ülése után tartott sajtótájékoztatóján. Így újjászületés előtt áll a legnagyobb ellenzéki párt kapcsolata a kisgazdákkal, a Fidelitassal, a Lungo Drommal és a kereszténydemokratákkal. Kövér László kiemelte, hogy mindez a Fidesz – Magyar Polgári Párt megújulási, bővítési folyamatának része, mely egyúttal könnyebbé teszi a csatlakozást is a párthoz. Másrészt az új szerződések alapján többletjogokat kívánnak adni, és szorosabbra fűzni az együttműködést a társszervezetekkel.

Újabb tagok felvételéről is döntött a párt országos választmánya. Csatlakozott a tömörüléshez Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke (aki a párt alelnökjelöltje), Martonyi János, az előző kormány külügyminisztere, Matolcsy György, volt gazdasági miniszter, Mészöly Kálmán, egykori válogatott labdarúgó és Mikola István, volt egészségügyi miniszter, Cseke Péter színész-rendező, Jankovics Marcell filmrendező, Szokolay Sándor zeneszerző és Koltay Gábor filmrendező.

Tóth Imre fideszes országgyűlési képviselő, aki a Kisgazda Polgári Egyesület tagjaként szombaton elsőként lépett be a Fideszbe, jelezte, hogy az egyesület minden tagja belép a szövetségbe, és mindannyiukat százak fogják követni. Kövér László szimbolikusnak nevezte a tagfelvételt a Fidesz május 17-ei XVII. kongresszusa előtt, amelyen a párt Fidesz-Magyar Polgári Szövetség néven néppárttá alakul.

SZDSZ: fejcsere az OT élén

 Kovács László a történelemről

 

A történelem nem arra való, hogy keseregjünk rajta vagy dicsekedjünk vele, de főként nem arra, hogy felhánytorgassuk a más országoknak, népeknek a nekünk okozott sérelmeket, vagy lenézés, gyűlölet forrása legyen. Minderről Kovács László külügyminiszter beszélt a Megbékélés napja elnevezésű ünnepségen vasárnap Dorogon, amelyet immár tizedszer rendeznek meg a II. világháború európai befejezése emlékére, a korábbi győzelem napja helyett. A politikus hangsúlyozta: a történelem arra való, hogy levonjuk az eseményekből a tanulságokat, például azt, hogy soha többé ne ismétlődhessenek meg a világháborús borzalmak, a kitelepítések, amelyeknek ártatlan emberek milliói estek áldozatul, és amelyek következtében városokat, falvakat romboltak le.

Jelentős többséggel Pető Ivánt választotta meg a Szabad Demokraták Szövetségének országos tanácsa a testület elnökévé vasárnap Budapesten. A poszt betöltéséért – Pető Ivánon kívül – Mécs Imre parlamenti képviselő indult. A titkos szavazáson Pető Iván 52, Mécs Imre 25 szavazatot kapott. Az újonnan megválasztott OT-elnök az ülést követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy elnökségi taggá választották Gulyás Józsefet, Sándor Klárát, Velkey Gábort, illetve Takács Gábort.

Az országos tanács elnöke azonban nem lehet tagja a párt működésében vezető szerepet játszó ügyvivői testületnek, ahol Pető Iván helyét Horn Gábor veszi át. A koalíciós koordinálásáért felelős államtitkár sokat javíthat a párt irányításában a legutóbbi elnökválasztáson kissé megroggyant, de még mindig többségben lévő jelenlegi pártvezetés pozícióin. Kuncze Gábor tábora így két legyet ütött egy csapásra, hiszen megerősítette képviseletét az ÜT-ben és Pető Iván személyében a pártelnökhöz lojális képviselő került SZDSZ parlamentjeként működő országos tanács élére.

Pető Iván kérdésre válaszolva közölte: az országos tanácsnak az SZDSZ főbb politikai irányvonalának meghatározása és stratégiai kérdések tárgyalása mellett a legfontosabb feladata lesz az elnöki programban megfogalmazott alapszabály-módosítás kidolgozása és megvitatása. Nem tud, illetve nehezen tud az SZDSZ úgy működni, ahogy az alapszabály jelenleg előírja – fogalmazott, hozzátéve: ezért kell az élethez igazítani az alapszabályt. A testület elnöke egyelőre nem tudott választ adni arra, hogy támogatják-e majd azt az elképzelését, hogy csökkenjen az országos tanács létszáma.

Az MDF szociális intézkedéseket sürget

A veszélyeztetett társadalmi rétegek felkarolásáról és a szociális támogatási rendszer átalakításának szükségességéről tanácskozott a MDF országos választmány Cegléden a pártelnök részvételével. A tanácskozás szünetében tartott sajtótájékoztatón Gémesi György, a párt alelnöke elmondta: az EU-csatlakozás előkészületei során a még 1990-ben meghirdetett szociális piacgazdaság törekvései mára a nagy versenyszellem lázában elhamvadtak.

Az MDF el kívánja érni a nyugdíjasok támogatását, a nagycsaládosok anyagi helyzetének megerősítését, miután ez utóbbi társadalmi csoporttól a kormány megvonta a különböző kedvezményeket – tette hozzá. Az párt országos választmánya ellenzi a kórházi törvénytervezetet is, amely jelen formájában álláspontja szerint az ország kettészakadását erősítené. „A gazdagok hozzájutnának az egészségügyi szolgáltatásokhoz, a szegények viszont még inkább kiesnének a rendszerből” – húzta alá Gémesi György.

Az alelnök hozzátette: a jelenlegi kormány 800 kilométer autópálya építését ígérte – amiből egy kilométer sem valósult meg -, ugyanakkor 3000 kilométernyi vasútvonal megszüntetését fontolgatja, ami leginkább a vidéket sújtaná.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik