Belföld

Magyar ISPA-finis Brüsszelben

Az elmúlt napokban az utolsó magyar ISPA-pályázatok is megérkeztek Brüsszelbe, amelyek finanszírozása 2004-től már az EU kohéziós alapjából történhet - írja a Világgazdaság. Az EU illetékesei néhány napja döntöttek az észak-balatoni hulladékgazdálkodási projekt támogatásáról, amelynek teljes költségvetése eléri a 26 milliárd forintot.

Újabb mérföldkőhöz jutott Magyarország az európai uniós környezetvédelmi támogatások felhasználása kapcsán: néhány napja az utolsó magyar ISPA-támogatási kérelmek is megérkeztek Brüsszelbe, s ezután az előcsatlakozási támogatást a közösség kohéziós alapjából folyósítandó segítségnyújtás váltja fel. A Miniszterelnöki Hivatal szakértői szerint Kecskemét, Debrecen és Szombathely szennyvízkezelési problémáinak megoldását célzó projektek kapcsán az Európai Bizottság (EB) illetékesei június elején várhatóan a helyszínen értékelik a támogatási kérelmeket, azonban a megítélendő összegek folyósítása már gyors döntés esetén is a kohéziós alap keretéből történhet meg.

Ennek oka, hogy 2004. január 1-jétől az összes előkészítés alatt álló, vagy folyamatban lévő ISPA-projekt finanszírozása a kohéziós alaphoz kerül. A váltás a gyakorlatban nem fog túl nagy változást eredményezni, mivel az ISPA-alapot – részben felkészítési célzattal – a kohéziós támogatások mintájára hozták létre a tagjelölt államok számára. Ugyanakkor az eddigi gyakorlathoz képest változást jelent, hogy a projektek előkészítése kapcsán az előzetes jóváhagyási jogosultság Brüsszelről a magyar szervekre száll át.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik