Belföld

Környezetbarát erőmű épül Ajkán

A paksi blokkok leállása miatt jelenleg a Magyar Villamos Művek Rt. a Bakonyi Erőmű Rt.-től is harminc százalékkal több villamos energiát igényel a csúcsidőszakban, ez azonban nem akadályozza meg, hogy az ajkai cég idővel ne állítsa le a környezetvédelmi követelményeknek már nem megfelelő széntüzeléses erőművét - írja a Népszabadság.

A tervezett 98 megawattos teljesítményű, kombinált ciklusú, gázturbinás hőszolgáltató új erőműről csütörtökön tájékoztatták Ajkán a lakosság és a sajtó képviselőit. A szenes erőművet felváltó új létesítmény által kibocsátott szennyező anyag a jelenlegi töredéke lesz. Berendezései igazodnak a magyarországi és a tervezett európai uniós levegőtisztaság-védelmi előírásokhoz is. Optimális üzemvitel mellett az új erőműben évente 650 GWh villamos energia és 2500 TJ hőenergia állítható elő.

A rendkívül korszerű, kombinált ciklusú, gázturbinás erőmű megépítésének becsült költsége 20-22 milliárd forint. Beruházója a Bakonyi Kombiciklus Erőműépítő és Fejlesztő Kft., amelyet a Bakonyi Erőmű Rt. és többségi tulajdonosai – a Transelektro Rt. és az Euroinvest Rt.– hoztak létre a projekt megvalósítása érdekében. A kft. alapítói biztosítják a beruházás anyagi fedezetét, részben saját erőforrásból, részben banki hitelből. A beruházás várhatóan 2004 végén kezdődik és 2006-ban fejeződik be. A szakemberek becslése szerint megtérülési ideje 12 év körül lesz.

Az új erőmű piaca biztosítottnak tűnik, hiszen a jelenleginél gazdaságosabban előállított villamos energia jól értékesíthető a liberalizált piacon. Másrészt érvényben van a Bakonyi Erőmű Rt. és az Ajkai Timföldgyár közötti hosszú távú szerződés a hőenergia átvételéről, továbbá Ajka város önkormányzata is számít az erőmű által szolgáltatott hőenergiára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik