Belföld

Megint későn tájékoztatott Paks

Megint nem adott időben tájékoztatást a Paksi Atomerőmű arról, hogy gáz képződött abban a medencében, ahol a sérült kazettákat tárolják.

A paksi atomerőmű 2. blokkján május 3-án a korábbi tisztítás során megsérült kazettákat tároló medencébe vegyszert adagoltak, s ezt követően a kezelők gázképződést és a neutronellenőrző rendszeren rövid ideig a mutatott érték lengését tapasztalták – tájékoztatta az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) közleményben az MTI-t szerdán.


Az üzemeltető az eseményt az OAH-nak bejelentette, a hatóság megkezdte az esemény kivizsgálását – áll a közleményben.

Nem befolyásolta a radioaktív helyzetet az a vegyszeres adagolást követő gázképződés, amely május 3-án történt a Paksi Atomerőmű Rt. sérült fűtőelemeit tartalmazó tisztítómedencéjében. Erről Lux Iván, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) műszaki főosztályvezetője tájékoztatta az MTI-t szerdán.

Elmondta: a Paksi Atomerőmű 2. blokkján a korábbi tisztítás során megsérült kazettákat tároló medencébe hidrazint adagoltak. A vegyszer beadását követően a kezelők gázképződést és a neutronellenőrző rendszeren rövid ideig a mutatott érték lengését tapasztalták.

Az üzemeltető az eseményt az OAH NBI részére bejelentette, a hatóság megkezdte az esemény kivizsgálását. Lux Iván magyarázata szerint a hidrazinos kezelés bevett technológia az atomerőművekben, amellyel elősegítik a vízben oldott radioaktív jód eltávolítását.

Mint mondta, a vizsgálat eddigi adatai szerint az történhetett, hogy a hidrazint nem a szokásos módon, a pihentető medencén, hanem egy másik aknán keresztül adagolták a tisztítótartály vizéhez.

Hangsúlyozta: a gázképződés, valamint a neutronellenőrző rendszeren a mutatott értékek ingadozása nem befolyásolta a radioaktív helyzetet.

Megjegyezte: a mérőműszereknek az eseményt követő jelzései nem jelentik automatikusan a neutronszám csökkenését, vagy növekedését, az ingadozásnak más okai is lehettek.

Lux Iván véleménye szerint technológiai baki történt, amelynek pontos körülményeit, valamint azt, hogy ezért ki a felelős, a mindenre kiterjedő vizsgálat fogja kideríteni. Arra a kérdésre, miszerint a jelenlegi kényes helyzetben miért csak most tudatták ezt a közvéleménnyel, a főosztályvezető azt mondta: a Paksi Atomerőmű Rt. május 6-án délután jelezte a történteket, az OAH ezt követően döntött a tájékoztatásról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik