Belföld

A német fasizmustörténész újra botrányt kavart

Ismét vihart kavart Ernst Nolte német történész, amikor egy római előadásában a mai Izraelt a náci Németországgal hasonlította össze.

A szerdai Corriere della Sera beszámolója szerint a szenátusban tartott előadása során a 80 éves tudós kijelentette: az egyetlen dolog, amely megkülönbözteti Izraelt és a “Harmadik Birodalmat”, Auschwitz lehetne. Érvelése szerint “a cionizmus is hódítani akar”. A hallgatóság soraiból többen tiltakoztak e kijelentés hallatán.

Nolte, aki egykor Németország egyik legkiválóbb fasizmustörténésze volt, majdnem két évtizede vitatott elméleteivel hívja fel magára a figyelmet. A nyolcvanas évek közepén azt állította, hogy a sztálini munkatáborok szolgáltatták a példát Hitlernek, s a nácik faji alapú népirtása lényegében válaszként értékelhető a sztálini társadalmi és osztályalapú népirtásra.

A professzor botrányt keltett azzal a Der Spiegel-interjújával is a kilencvenes évek közepén, amelyben azt fejtegette, hogy a náci haláltáborokban sokkal többen haltak meg járványok és éhezés következtében, mint a gázkamrákban. Kifogásolta azt is, hogy megszigorították az úgynevezett Auschwitz-hazugság terjesztőire kiszabható büntetést. A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) szerkesztősége bejelentette, hogy régi szerzőjének írásai többet nem jelenhetnek meg a lap hasábjain. A lap évekkel később mindamellett cikkben emlékezett meg Nolte nyolcvanadik születésnapjáról.

Az olasz főváros zsidó hitközsége megütközésének adott hangot amiatt, hogy Nolte a római szenátusban fejthette ki nézeteit – írta a dpa hírügynökség. A német történészt az olasz felsőház kérte fel előadás megtartására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik