Belföld

Fürödhetnénk a felesleges tejben, vajban

Az agrártárca csökkenteni akarja a kétmilliárd literes éves tejtermelési kvótát. A váratlan, heteken belülre tervezett lépés 6,5-7,6 milliárd forint értékű, százmillió liternyi termelést érint. A tehenészek és a terméktanács tiltakoznak - írja a Magyar Hírlap.

Az idén először vesz aktívan részt az agrárkormányzat a négyszázmilliós felesleg kezelésében, mivel eddig elsősorban a terméktanács látta el ezt a piacszabályzó funkciót. Ám az eddig megtett lépések viszonylag korlátozott sikert hoztak csak.

Az idén megkötött egyezség alapján a szabályozó szerepet ellátó szervezetek megfeleznék a felesleg terhét. A terméktanácsnak „csupán” kétszázmillió litert kell a piacról kivonnia saját kaszszája – amelyet a feldolgozók és termelôk közös befizetése tart fenn – terhére, a másik kétszázmillióval az FVM bánik el. Egyrészt a „fölös” tej egy részét kvótavásárlással (literenként 25 forintért) vonja ki, másrészt tíz forinttal támogatja literenként azokat, akik önként csökkentik termelésüket. A terv azonban nem vált be, legalábbis eddig csupán harmincmillió liternyi tejet tudott kivonni a forgalomból a fent említett két eszközzel a tárca.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik