Belföld

Zene a hálóról – KaZaa helyett legálisan

Miközben a lemezkiadók egyre elszántabb harcot vívnak a fájlcserélők programok és az illegális letöltések ellen, az Apple figyelemre méltó új szolgáltatással jelentkezett.

Pezseg az élet az online zeneiparban. Alig egy hete, hogy az amerikai lemezkiadók Napstert ellehetetlenítő szövetsége pert vesztett egy amerikai
Zene a hálóról – KaZaa helyett legálisan 1

bíróságon, amely úgy ítélte meg, hogy a fájlcserélő szoftvereket készítő és forgalmazó cégek – így a KaZaa, a Gnutella, a Morpheus, a Grokster alkotói – nem tehetők felelőssé amiatt, hogy felhasználóik illegális tevékenységet folytatnak.

A döntés szerint a lemezkiadók, ha valakit felelősségre akarnak vonni, minden egyes törvényszegő – azaz naponta több millió zeneletöltő – ellen külön-külön kénytelen pereskedni. A letöltők adatait pedig elvileg az internetszolgáltatóknak kellene kiszolgáltatniuk. Azaz, aki továbbra is ingyenesen akar zenét letölteni, jól teszi, ha ügyvédekkel barátkozik.

Perek és trükkös szoftverek

 

Az amerikai lemezkiadók dühös szövetsége körülbelül 4,3 milliárd dollárra becsüli világszinten egy évben az illegális CD-másolás és letöltések miatti bevételkiesését. Dühét egyrészt kirakatperekben, másrészt a letöltést zavaró, megakadályozó szoftverek fejlesztésében vezeti le.
Alig egy hete az USA-ban négy diákot ítéltek fejenként 12-17,5 ezer dolláros büntetésre, mert fájlcserélő hálózatot üzemeltettek. Az iparág ezen kívül próbálkozik rossz minőségű fájloknak a legnépszerűbb hálózatokon való terjesztésével is – ezzel is ösztönözve a felhasználókat, hogy inkább a jó minőségű, ám fizetős zenei szájtokról szerezzék be kedvenc zenéiket.
Ennél szofisztikáltabb támadás, hogy az iparág 15 amerikai képviselője olyan szoftverek gyártásával bízott meg számos céget, amelyek megzavarják a letöltéseket, lefagyasztják a gépeket, pásztázzák a winchesterre menetett illegális számokat. A fejlesztések egyelőre gyerekcipőben járnak, ám a szoftverek közül nem mindegyik használata tűnik törvényesnek. 

Eközben az Apple figyelemre méltó, új szolgáltatással jelentkezett, amely talán végre képes lesz azt nyújtani, amire a felhasználóknak szükségük van, és megfizethető áron és egyszerűen. Az iTunes névre hallgató szolgáltatással 200 ezer szám érhető el, darabonként 99 centért, egy egész albumért pedig 9,99 dollárt kell fizetni. Nagy különbség az eddigi fizetős szájtokkal – MusicNet, Pressplay – szemben, hogy számonként kell fizetni, nem havonta, és nem keserítik a felhasználók életét bonyolult korlátozásokkal.

Nem kell például külön fizetni azért, ha valaki a letöltött számot szeretné CD-re kimásolni, sőt ezt többször is megteheti. Továbbá a letöltött zenét át lehet másolni több gépre, valamint iPodra is. Sőt néhány konkurenssel szemben a számok tartósak, nincs lejárati idejük. Az Apple AAC formátumot használ, amelynek hangzása tisztább, mint az MP3-é. Az ingyenes fájlcserélőkkel szemben nagy előnye továbbá, hogy a letölthető fájlok minősége jobb, mint az eredeti CD-ké.

Míg a korábban a lemezkiadók által támogatott fizetős szájtok, mint a Pressplay, a MusicNet és a Rhapsody világszerte eddig csupán 650 ezer felhasználót gyűjtöttek, az Apple szolgáltatását az első nap 250 ezren próbálták ki. Nem rossz kezdet, igaz,
Zene a hálóról – KaZaa helyett legálisan 2

a KaZaa fájlcserélőt naponta milliók használják. Az Apple-t dícséri egyébként, hogy nemcsak a lemezkiadókkal egyezett meg, hanem számos nagy névvel (Eminem, Alicia Keys, Bob Dylan) külön tárgyalt. Így jó néhány előadó exkluzív online jogát sikerült megszereznie, ezzel is serkentve a szolgáltatás iránti folyamatos érdeklődést.

Az egyetlen, ám elég komoly szépséghibája a vállalkozásnak, hogy egyelőre csupán az USA-ban található Macintosh gépekről érhető el. Üzletileg sikeressé csak azután válhat, ha Windows-os gépekről és világszerte hozzá lehet férni. Az Apple PC-piaci részesedése egyelőre csupán 3 százalék. A Windows-os verziót a cég még erre az évre ígéri.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik