Belföld

Támogatott lakáshitel – kinek és hány lakásra jár?

A kormány két héten belül dönt a lakástámogatási rendszer változtatásáról. A szabályok szigorítása a társadalmi igazságosságot szolgálja – nyilatkozta a Népszabadságnak Csabai Lászlóné, lakásügyi kormánymegbízott.

“A jövőben elsősorban az első lakásukat vásároló fiatalokat szeretnék segíteni, míg a befektetőket teljesen ki szeretnék zárni a támogatotti körből” – nyilatkozta a lakásügyi kormánymegbízott.

A Népszava hétfői számában azt közölte, hogy a kormány június elsejétől kíván szigorítani a rendszeren. Ennek egyik lépése lenne az a korábban már nyilvánosságra hozott intézkedés, amely szerint 30 millió forintról 15 millióra csökkenne a használt lakások vásárlására felvehető hitel maximális összege. A jövőben egy ember egy lakásra csupán egyféle támogatott hitelt vehetne fel, azt is csak akkor, ha nincs a tulajdonában másik lakás. Ez lehetetlenné tenné azt a jelenlegi gyakorlatot, miszerint a maximum tízmillió forint kiegészítő kamattámogatású kölcsön összegét más, kevésbé kedvező, de államilag támogatott jelzálogalapú hitellel toldják meg.


Csökken a kamattámogatás, emelkedik a kamatszint?

A Népszabadság értesülése szerint két százalékkal csökkenne a kamattámogatás mértéke is. A hitelfelvevőknek azonban nem feltétlenül kellene ennyivel több kamatot fizetniük, a kormány inkább a bankok nyereségét csökkentené. Mindezek csak az új hitelszerződéseket érintik.

A korábbi adósokat főként az adókedvezmények megszüntetésének terve érintené érzékenyen. Jelenleg az adott év törlesztőrészleteinek negyven százaléka, de legfeljebb 240 ezer forint vonható le az adóból. Ezt a szakértők már eddig is aggályosnak tartották, hiszen a kedvezmény egy államilag már támogatott hitel visszafizetését könnyíti meg.


Egy időben csak egy lakásra jár hitel?


A Népszava értesüléseinek ellentmond a Magyar Hírlap mai cikke. A lap úgy tudja, hogy egy családnak egy időben egy lakáshitelre jár majd az állami támogatás, azaz akkor vehet föl valaki újabb kedvezményes hitelt, ha az előzőt már visszafizette. Az MH értesülései szerint tehát nem kizáró ok, ha valakinek már van egy lakása és úgy akar új lakóingatlant vásárolni, ám állami támogatásos hitelt egyszerre csak egy lakás után igényelhet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik