Belföld

Árak az EU-ban

Valószínű, hogy egyes szolgáltatások áraira az EU-hoz történő csatlakozással nyomás nehezedik a csatlakozó országokban - vélekedik hétfőn közzétett jelentésében az EU brüsszeli bizottsága. A bérek és jövedelmek is emelkedni fognak a 10 országban és ez gyorsan éreztetni fogja a hatását a szolgáltatások esetében is. Az árak egymáshoz közeledése is felgyorsul a csatlakozás dátumától - mondja a bizottság.


A szolgáltatások és áruk széles körének árszínvonala jelenleg még érezhetően elmarad az uniós szinttől, tükrözve az alacsonyabb béreket és az alacsonyabb életszínvonalat is. A csatlakozástól azonban, és ez így volt az EU korábbi bővüléseinél is, az árszínvonalak közeledése lendületet vesz, ami a jövőre csatlakozó országokban már meg is kezdődött. Valószínű, hogy az olyan szolgáltatásoknál, mint például a fodrászat vagy a javítási munkák, az árkiegyenlítődés hamarabb lesz érezhető, míg számos késztermék esetében az árak csökkenésére ható nyomás jelentkezik a csatlakozóknál – állapítja meg a bizottság.

Az uniós árszint átlagának 54 százalékánál tart a jövőre csatlakozó csoport árszintje, – ez az eddigi legnagyobb különbség, ami az EU-ban lévő és a csatlakozó államok között valaha is fennállt. 1984-ben, amikor Portugália csatlakozott, az ottani árszint az uniós 60 százalékát érte el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik