Belföld

Idén már nyereséget tervez az MFB

Az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Rt. a tavalyi 137,315 milliárd forintos mérleg szerinti veszteség után az idei évre 4,331 milliárd forint adózás előtti profitot tervez - derül ki a hitelintézet idei pénzügyi terveiből.

A bank az idén a tervek szerint nem kap állami tőkejuttatást. Saját tőkéje így csak az idei eredmény összegével emelkedik – feltételezve, hogy a tulajdonos állam a profitot az eredménytartalékba helyezi –, a tavaly év végi 92,301 milliárdról 2003 végére 95,852 milliárd forintra.

Az MFB az idén folytatja a mezőgazdasági vállalkozások hitelezését, megkezdi a fejlesztési tőkefinanszírozást, s a Gazdasági Minisztériummal együttműködve újraindítja a támogatásközvetítési tevékenységet is. A bank részt vesz a vegyes finanszírozású projektek szervezésében és bonyolításában, továbbá új, fejlesztési célú hitelkonstrukciókat dolgoz ki.

A hitelezés területén elsősorban az Európa programra, az EU-források fogadásához szükséges társfinanszírozásra, a regionális hitelprogramra és a bérlakásépítési programra összpontosít a bank. Az MFB továbbra is kész az állami döntésű hitelezés és tőkejuttatás finanszírozására, de kockázatos esetben állami garancia igénybevétele mellett – derül ki a pénzügyi tervből.

A mérlegfőösszeg az idén mintegy 26 százalékkal bővül és 2003 végére eléri a 638 milliárd forintot. A tevékenység forrásszükséglete az üzleti terv szerint piaci forrásokból alapvetően fedezhető. Az egyik lehetőség a 2002-ben megkezdett kétéves, 100 milliárd forintos nyilvános kötvénykibocsátási program folytatása, amiből eddig 18,42 milliárd forintot használtak fel (ebből 6,42 milliárdot az idén).

Lehetőség van nemzetközi hitelfelvételre is, amit megkönnyít, hogy az állam készfizető kezesként felel az MFB által forrásszerzés céljából felvett – amerikai dollárban, euróban, svájci frankban vagy forintban meghatározott — éven túli lejáratú hitelekből valamint kötvénykibocsátásból eredő fizetési kötelezettségeinek teljesítéséért.

A forrásteremtés harmadik eleme a bank állampapír portfoliójának értékesítése lehet. Az MFB állampapír portfoliója tavaly 125,818 milliárd forinttal, közel 154 milliárd forintra bővült. A jelentős növekedés oka, hogy a hitelintézet a tavalyi portfoliótisztítás során, a vételár ellenértékeként, továbbá a tavalyi veszteségrendezés keretében állampapírt kapott.

A költségvetési törvény egyébként forrásoldalon behatárolja a bank mozgásterét. Az MFB teljes éven túli forrásállománya a törvény szerint ugyanis nem haladhatja meg a 800 milliárd forintot, míg az éven belüli a 60 milliárd forintot. A bank által harmadik fél javára – kormánydöntés alapján – nyújtott garanciák összege nem lehet több 200 milliárd, nyitott pozíciója 500 milliárd forintnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik