Belföld

Szűretlen szépség – Villányi Cabernet Sauvignon 2000, Malatinszky Csaba

Villány egyre komolyabb minőségeket produkál. Ismeretes, hogy eleve a legintegráltabb, legjobban megszervezett borvidék, a magyar Bordeaux: itt már a nyolcvanas években a borász nevével szignált borokat bocsátottak ki a szakcsoportok, itt szerveződött elsőként weinstrasse, itt produkáltak elsőként hatalmas fejlődést a "sztárborászokat" kinevelő családi gazdaságok.


Szűretlen szépség – Villányi Cabernet Sauvignon 2000, Malatinszky Csaba 1
Villányi Cabernet Sauvignon 2000, Malatinszky Csaba

Ez a trend újabb lendületet látszik venni, a súlyos villányi vörösök ugyanis egyre magasabbra emelkednek.

Készültek persze csodák itten azelőtt is, sietek megjegyezni az érzékeny lelkű borászokra és a tényekre tekintettel, de az is tény, hogy ez a 2000. évjárat sok jó pillanatot fog még okozni nekünk. Emlékezetes, hogy a 2000. év meseszép volt: korai rügyfakadás, őrült melegek, ami magas cukorfokokat, vagyis magas alkoholt (és alacsony savakat) hozott. De nem csak a természet véletlenje miatt lettek szépek a borok, hanem a borászok tudásbázisának fejlődése miatt is, ugyanis ők is tanulnak, nem veleszületett adottság náluk a hozamkorlátozás tudománya például, hanem egy tanulási folyamat része.

A cabernet sauvignon jól elvan itt, e szubmediterránnak nevezett, történelmi borvidéken, hol már Augustus óta bizonyosan folyik a borászkodás. A világ vezető kékszőlője szereti a meleg nyarat és az enyhe telet, apró, vastag héjú, későn érő bogyói vígan vannak a déli kitettségű lejtők balkáni forróságot gyűjtő mikroklímáiban. Az ember azt hinné, hogy a jó szőlő a nagyszemű-nagyfürtű, de nem: a kis szem koncentráltabb anyagot, a vastag héj több színanyagot és tannint ad.

Malatinszky Csaba, kinek munkásságáról már többször megemlékeztünk e hasábokon, a villányi térség fejlődésének eredeti szereplője. Pincészete, a Malatinszky Kúria a minap ünnepelte ötéves fennállását, ennek ürügyén ajánljuk ezt a szép szűretlen borát a bort szeretők figyelmébe. Lila él, bíbor bor, feketébe hajló mag, fiatalos jelleg. Tiszta, fajtajelleges illata lassan bomlik ki, még némi nyersességet és a primőr, a szőlőből (nem a fermentációból és a hordós érlelésből) fakadó jegyeket mutatja. Szájban gyümölcsösség, határozott technológiát mutató, elegáns egyensúly, csaknem hibátlan – csaknem, mert még kicsit hangsúlyos a tannin, de fiatalos jegyei a nagy jövő felé mutatnak. Még egy-két év, addig tessék elfektetni otthon, ha Szent Ferencnek vagy Teréz anyának tetszik lenni. Ha nem, akkor gazdagon fűszerezett bélszínt vagy nobilis vadakat tessék rendelni hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik