Belföld

László Csaba a reformok folytatását szorgalmazza

Magyarország szempontjából az összehangolt költségvetési és pénzügypolitika fontosságát, a kiegyensúlyozott és szolid költségvetési és jövedelempolitika szükségességét, a strukturális reformok folytatásának jelentőségét hangsúlyozta kedden Párizsban László Csaba.

A magyar pénzügyi tárca vezetője a nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) éves miniszteri értekezlete alkalmából tartott Forum 2003 rendezvényen szólalt fel.

Az OECD fő döntéshozó szerve, az OECD Tanácsa kedd délután kezdődött kétnapos miniszteri értekezlete előtt idén negyedik alkalommal rendezték meg a tanácskozáshoz kapcsolódó vitafórumot, amely az üzleti élet és a civilszervezetek számára ad lehetőséget, hogy a tagállamok kormányzati képviselőivel megvitassák a világgazdaság legfontosabb kérdéseit.

László Csaba, az OECD-fórumon és a miniszteri értekezleten részt vevő magyar küldöttség vezetője elmondta az MTI-nek: felszólalásában hangsúlyozta, hogy Magyarország európai uniós csatlakozásáig egy év van hátra, és bár Magyarország nem tartozik a legjelentősebb világgazdasági tényezők közé, egy kis, nyitott gazdaság számára különösen fontos, mi történik azokban az országokban, amelyekhez gazdasága kapcsolódik.

Számunkra elsősorban az európai, azon belül a német gazdaság a meghatározó – mutatott rá -, ezért rendkívül fontos, hogy gazdasági növekedés előmozdításához szükséges infrastrukturális reformok elinduljanak Európában. A pénzügyminiszter hangoztatta, hogy a folyamathoz Magyarország is hozzá tud járulni, hisz az elmúlt tizenkét évben más kelet-európai országokkal együtt számos területen előbbre jutott a reformok végrehajtásában, mint az uniós országok többsége.

Ettől függetlenül Magyarországon is tovább kell vinni a strukturális reformokat az adórendszerben, a privatizációban, a nyugdíjrendszer, az államháztartásban, a közigazgatásban, az egészségügyben – tette hozzá.

Magyarország szempontjából az összehangolt államháztartási és pénzügypolitika alapvető jelentőségét mutatta meg a forint elleni spekulatív támadás története az év elején – emlékeztetett László Csaba. Hozzáfűzte, hogy kiegyensúlyozott és szolid költségvetési és jövedelempolitikára van szükség a reformok folytatása mellett. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az Európai Unióba való integrálódással párhuzamosan, hosszú távú program részeként, elő kell készíteni az eurózónához való csatlakozást is, amelyre várhatóan 2007-2008-ban kerül sor.

Világpolitikai kérdésekről szólva megállapította, hogy az iraki válság miatt év elején felvázolt legrosszabb forgatókönyvek nem valósultak meg, nem kell attól tartani, hogy a háború elhúzódik, vagy elszabadulnak az olajárak, ami komoly globális recessziót válthatna ki. De látható, hogy ha a háborúnak gyakorlatilag vége van is, ez még nem szavatolja, hogy minden azonnal beindul a világgazdaságban. Váratlan jelenség például az atípusos tüdőgyulladás, amely elsősorban az ázsiai térséget érinti, de hosszú távú hatásai még nem látszanak világosan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik