Belföld

Ötmilliárdos Technika-panama

Öt és fél milliárd forintos csődbűntett gyanúja miatt nyomoz a központ ügyészség a Technika Külkereskedelmi Vállalat felszámolója és volt vezérigazgatója ellen - számol be a Népszabadság.

Pénteken a Pesti Központi Kerületi Bíróság elutasította az ügyészség letartóztatási indítványát, és szabadlábra helyezte B. Andrást, a Technika Külkereskedelmi Vállalat (TKV) felszámolóját, akit csőd-, valamint öt és fél milliárd forintot is meghaladó nagyságú vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt vett őrizetbe a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal. Információink szerint az ügyészség azért kérte a gyanúsított fogva tartásának elrendelését, mert úgy tudta, B. korábban több kísérletet is tett a büntetőeljárás meghiúsítására.

Minden idők egyik legnagyobb kárértékű csődbűntettjének előzményei az öbölháborúig nyúlnak vissza. A Technika Külkereskedelmi Vállalat akkori vezetése 1994-ben szerződést kötött a kuvaiti védelmi minisztériummal az iraki megszállók kiűzésére indított Sivatagi Vihar hadművelet után az ország területén maradt mintegy 200 ezer tonna hadianyag és hadieszköz összegyűjtésére, felújítására és továbbértékesítésére. Csakhogy a kuvaiti félnek felróható okból a szerződés meghiúsult, és az ebből eredő károk rendezésére kezdett tárgyalások sem vezettek eredményre. Ezt látva a cég akkori vezérigazgatója, B. György egyoldalú jognyilatkozattal egy kuvaiti állampolgárra engedményezte a Technikai Külkereskedelmi Vállalatnak a kuvaiti védelmi minisztériummal szemben fennálló követeléseinek 90 százalékát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik