Belföld

Globális járványfigyelmeztetés a baromfivész miatt

Az Egészségügyi Világszervezet - a Focus magazin jelentése szerint - globális járványfigyelmeztetést adott ki a baromfivész miatt.

Az ENSZ állategészségügyi szakértői a diagnózis felállítására alkalmas tesztet állítanak össze és világszerte kilenc laboratórium együttműködésével fejlesztenek ki oltóanyagot a betegség ellen.

A WHO egyik német szakértője szerint a fő veszély a baromfipestis kórokozójának nagy terjedési képességében áll: ha a baromfivész kórokozója egy szervezeten belül influenzavírusokkal találkozik és azokkal kapcsolatba lép, olyan ellenálló vírus keletkezik, amely a szakértő szerint csak az 1918-20-as spanyolnátha járványhoz hasonló fertőzéshullámot is elindíthat világszerte.

Bár a baromfivész kórokozója az eddigi ismeretek szerint önmagában nem betegíti meg az embert, a baromfivész február végi hollandiai kitörése után egy holland állatorvos is meghalt, s tüdejében megtalálták a baromfivész vírusát. Hollandiában a járvány kezdete óta már 25 millió, Belgiumban – ahová járvány szintén átterjedt – közel egymillió szárnyast pusztítottak el a járvány terjedésének megakadályozására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik