Belföld

A szakszervezetek a jelenlegi formában nem fogadják el a kórháztörvényt

Az érdekvédők szerint heti 60 órás munkaidőt és önköltséges továbbképzési kötelezettséget ír elő a törvénytervezet.

Nem fogadták el a szakszervezetek az Országos Érdekegyeztető Tanács pénteki ülésén a „kórháztörvény” néven ismertté vált, az orvosok és más egészségügyi dolgozók jogállásának kérdéseiről szóló törvény tervezetét – írja a pénteki esemény kapcsán a szakszervezet.hu.

Míg dr. Kökény Mihály, az egészségügyi tárca politikai államtitkára a törvény mielőbbi bevezetésének fontosságát hangsúlyozta, a szakszervezeti vezetők szükségesnek tartják a tervezet vitájának folytatását. A munkavállalók képviselői elmondták: fenntartásaikat és javaslataikat írásban is a kormány elé fogják terjeszteni.

Míg a régiófejlesztési törvény tervezetével jórészt egyetértettek a felek, a kórháztörvényt mind munkavállalói mind munkáltatói oldalról éles kritikák érték.

Szabó Endre, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke a kórháztörvény vitáján kifejtette: az egészségügyi szolgáltatás alapvetően közszolgáltatás, amely közszolgálati jogviszonyban, köztulajdonú intézményekben történik. Nem szabad megengedni, hogy a most közszolgálatban dolgozó több tízezer ember kellő garanciák nélkül, akarata ellenére kikerüljön a közszolgálati jogviszonyból. A szakszervezetek szeretnék elkerülni azt is, hogy azonos végzettséggel, azonos munkahelyen, azonos munkáért más-más jogviszonyban és munkabérért dolgozzanak emberek – hangsúlyozta az érdekvédő.


A törvénytervezet másik lényeges problémaköreként a munkaidő meghatározását emelte ki a SZEF elnöke. E szerint ugyanis – bár a heti munkaidő maximális időtartama most is 48 óra lenne – külön, írásba foglalt megállapodás alapján a dolgozók heti 12 óra „önként vállalt” többletmunkát is végezhetnének, tehát a munkaidejük így elérhetné a heti 60 órát. Nemcsak az „önkéntesség” de még a heti munkaidő fogalma is kérdésessé válik, ha a jelenlegi formában marad a törvénytervezet – figyelmeztetett Szabó Endre.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a tervezet uniós jogharmonizációs céljait megkérdőjelezve hangsúlyozta: az EU-ban ismeretlen fogalom az „önkéntes túlmunka” de a munkaidő 48 óráról 60 órára emelése is ütközik az elfogadott alapelvekkel és szabályokkal. A törvénytervezet ráadásul azt is tartalmazza, hogy az egészségügyi dolgozók kötelesek önképzéssel és a szervezett továbbképzések által biztosított lehetőségek igénybevételével rendszeresen továbbképezni magukat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik