Belföld

Iskolások választják ki az ír EU-elnökség jelképét

Írország 2004. január elsején veszi át az Európai Unió elnökségét, de a készülődés már most megkezdődött. Az uniót jelenleg a görögök vezetik, július elsején az olaszok váltják őket.

Noha még több mint nyolc hónapot kell várni arra, hogy Írország átvegye az EU soros elnöki tisztét, az előkészületek máris gőzerővel folynak. Az ország 500 iskolájában már szavaztak arról, hogy az elnökségnek mi legyen a logója.

Hárfa és hajó

A szoros versenyben már csak három alkotás pályázhat a végső sikerre. Az egyiken egy hárfa – az írek szimbóluma – az uniót jelképező csillaggal olvad össze. Egy másik logón a hárfából csillagok törnek fel. A harmadik logó, amelynek a neve “hajó”, azt jelképezi, hogy hajók vitték el az íreket Ausztráliába és Amerikába, és segítették elő a kereskedelmet ezekkel a kontinensekkel. (Az EU és az USA rideg kapcsolatának tükrében nem tudni pontosan, hogyan fogadná az unió ez utóbbi jelképet.) A szavazás végeredményét a jövő héten ismertetik a miniszterelnöki hivatallal.

Fontos időszak

“Az ír elnökség alatt lehetünk tanúi az EU történelmi kibővítésének. Ez az EU és a csatlakozandó országok számára egyaránt felemelő pillanat lesz” – nyilatkozta az EUObservernek Dick Roche, az európai ügyekért felelős ír miniszter. “A másik kiemelt jelentőségű esemény, amely elnökségünk alatt zajlik majd le, az a kormányközi konferencia lesz, amelyre az európai konvent mandátumának lejárta után kerül sor” – mondta a miniszter.

A konvent egyebek közt arról is tárgyal – és az ír elnökség alatt vélhetően dönt is a kérdésről – hogy a jövőben megszűnjön-e a félévente rotálódó EU-elnökség, és legyen-e egy hosszabb időre kinevezett vezető az unió élén. Bár ezt az elképzelést a “kicsik” és a “közepesek” nagy része – köztük Magyarország – ellenzi, mégis elképzelhető, hogy az írek 2004-ben képviselik utoljára a világban az Európai Uniót.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik