Belföld

Paks szerint az osztrák szakemberek nem elég felkészültek

Az atomerőmű azt állítja, minden tájékoztatási kötelezettségének messzemenően eleget tett a vállalatnál történt súlyos üzemzavarral kapcsolatban. Az osztrák ökoszakértő egy pénteki rendezvényen bírálta a paksi baleset kommunikációját.

Kováts Balázs, az erőmű tájékoztató és látogató központjának vezetője szerint a Paksi Atomerőmű Rt. a történtekről részletes jelentéseket küldött a nemzetközi atomenergia ügynökséghez és az illetékes hazai szervekhez, melléjük csatolta a sajtó számára kiadott közleményeket is.

Az Energia Klub pénteki rendezvényén Antonia Wenisch, az osztrák ökológiai intézet nukleáris szakértője kijelentette: a magyar kormány nem tett eleget a környező államok felé tájékoztatási kötelezettségeinek. Az információk késve és hiányosan álltak rendelkezésükre.

Azzal kapcsolatban, hogy az osztrák szakértők számára a hivatalos nyilatkozatokból és leírásokból érthetetlen, pontosan mi is történt az erőmű 2-es blokkjánál, azt mondta: úgy látszik, az osztrák szakemberek nem elég felkészültek, mert a vállalat által a médiához, továbbá a közvéleményhez eljuttatott információkból világosan kiderül az üzemzavar lényege.

Kováts kiemelte, hogy a részvénytársaság vezetése időben és pontosan adott tájékoztatást az üzemzavar legfrissebb fejleményeiről, nem zárkózott el a sajtó, az önkormányzatok, a civil szervezetek, sőt, az állampolgárok megkeresése elől sem.

A média képviselői számára sajtótájékoztatót is tartottak, ahol az újságírók megnézhették a 2-es blokkot, meggyőződhettek arról, hogy nincs veszély – tette hozzá.

Ámon Ada, az Energia Klub vezetőjének kijelentésére, miszerint nem tudni, mi történt a sérült kazettákban lévő hasadó anyaggal, az most hol található, mi történt vele, Kováts Balázs azt válaszolta: az természetesen még mindig a tisztítótartályban van, ahonnan semmi sem került ki az üzemzavar óta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik