Belföld

Létrejött a megállapodás a palesztin kormányról

Többnapos huzavonát követően Jasszer Arafat palesztin elnök és Mahmúd Abbász kijelölt miniszterelnök szerdán az "utolsó pillanatban" megállapodott a palesztin kormány személyi összetételéről: ily módon elhárult egy komoly akadály az izraeli-palesztin válság rendezését célzó újabb terv előterjesztése előtt.

A kormányalakítási megbízás határidejének szerda éjféli lejárta előtt néhány órával a ciszjordániai Rámalláhban létrejött megállapodás értelmében Abbász (miniszterelnöki tisztsége mellett) a palesztin belügyminisztériumot is vezeti majd, és Mohamed Dahlan, a Gázai övezet volt biztonsági főnöke kerül a kulcsfontosságú palesztin belbiztonsági tárca élére.

A majdani kabinet személyi összetételéről további részletek egyelőre nem ismertek, de palesztin források szerint a listát várhatóan még szerdán nyilvánosságra hozzák. A kormány megalakításához szükség van a palesztin parlament jóváhagyására is. Ez utóbbi testület elnöke, Ahmed Korei közölte, hogy e célból egy héten belül összehívja a 88 fős palesztin törvényhozás rendkívüli ülését. Korei vasárnapot vagy jövő hétfőt említette lehetséges időpontként – jelentette az AP hírügynökség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik