Belföld

Százmilliós profit az eBay aukciós háznál

Az eBay Inc., a világ legnagyobb internetes aukciós háza megduplázta profitját az idei év első negyedében.

Az eBay tiszta nyeresége 104,02 millió dollár, részvényenként 32 cent volt, az egy évvel korábbi 47,6 millió dollár, részvényenként 17 cent helyett. Az eBay forgalma, amely az árverési platform használati díjaiból és jutalékokból tevődik össze, 94 százalékkal 476,5 millió dollárra emelkedett.

A kaliforniai, San José-i központú vállalat az emelkedő profitot nemzetközi tranzakciókkal és a megújított vonali fizetési rendszerrel magyarázta.

Margaret Whitman cégelnök elmondta, hogy az új PayPal elektronikus fizetőrendszert több ügyfél használta, és a platformot használók száma is jelentősen emelkedett. Az eBay októberben vette át a PayPal-t 1,5 milliárd dollárért.

A jó eredmények alapján az eBay megemelte a következő három negyedévi előrejelzését. A második negyedévre az eBay 500 millió dolláros forgalomból részvényenként 33 cent profitot vár.

A tőzsdén az eBay részvényei tavaly 66 százalékkal emelkedtek. A cég piaci értéke így 28,1 milliárd dollár, a duplája a Sears Roebuck and Co, az Amazon.com Inc és a Staples Inc. együttes értékének. A Sears a világ legnagyobb áruházlánca, az Amazon az első az internetes cégek közül, a Staples vezető írószer és irodalánc.

Feljövőben Európa

Az eBay külföldi forgalma Németországban, Nagy-Britanniában és 18 másik országban 137,5 millió dollár volt, több mint a kétszerese az egy évvel korábbinak. A PayPal forgalma 93,2 millió dollár volt. Az eBay azt is közölte, hogy 2003-ban 2,05 milliárd dollár forgalmat vár, 150 millió dollárral többet a korábban becsültnél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik