Belföld

Kétarcúsággal vádolják az EU-t

Kétarcúsággal vádolta meg egy emberi jogi szervezet az Európai Uniót, mondván, hogy az EU olyan egyezmény aláírására biztatta a csatlakozó országokat, amit maguk az uniós tagállamok egy része sem fogadott el.

Civil vádak érték az EU-t, milvel olyan egyezmény aláírására biztatta az új csatlakozókat, amit az eddigi tagok sem voltak hajlandóak aláírni.

Az EU az elmúlt időszakban keményen lobbizott azért, hogy a csatlakozó 10 állam aláírja az Európai Tanács Keretegyezményét a Nemzeti Kisebbségek Védelméről. A londoni Minority Right Group International (MRGI) szerint olyan egyezményt írattak alá a csatlakozó országokkal, amit egyes uniós tagállamokban még nem is tárgyaltak. A MRGI arra kérte fel az összes uniós tagállamot, hogy írják alá az említett keretegyezményt és ültessék át a gyakorlatba annak alapelveit.
A civil csoport ismeretei szerint a csatlakozó országok közül csupán Lettországnak nem sikerült ratifikálni a keretegyezményt. Ugyanakkor a megállapodást az uniós tagországok közül sem írta még alá Hollandia, Belgium, Luxemburg, Franciaország és Görögország.

“Az EU-országokban a lakosok intoleranciát és előítéletet mutatnak a bevándorlókkal, menekültekkel és roma nemzetiségűekkel szemben” – véli a civil egyesület. Ennek az attitűdnek a megszűnését éppen az egyezmény alkalmazásától várják a kisebbségvédők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik