Belföld

Kényszerű elbocsátások a Forténál

Az elmúlt évben a forint erősödése miatt elszenvedett 200 millió forintos veszteségét az idén elsősorban létszámleépítéssel kénytelen enyhíteni a Forte, ezért hamarosan 100 főtől, az összes dolgozó 30 százalékától megválik - közölte Kozsik László igazgató hétfőn az MTI-vel.

A 100 százalékban magyar tulajdonú Forte Fotókémiai Rt. vezetője elmondta: a gyár termékeinek 85 százalékát exportálja, és hiába növelte 2002-ben 10 százalékkal az eladott mennyiséget, így is a vártnál alacsonyabb, 1,8 milliárd forintos árbevételt könyvelhetett csak el. Az idei terv szerint a cég a filmek, röntgen-papírok, tintasugaras nyomtatóhoz szükséges inkjet anyag előállításának nagyobb hányadát a külpiacon adja el, 1,5 milliárd forint értékben; ezen belül a tavalyihoz viszonyítva valamivel növeli - hatmillióra - a dollárexportot, a többit euróban kapja az rt.

A hazai értékesítés hozzávetőleg 400 millió forint. A Forte a fekete-fehér hazai filmigények döntő hányadát elégítik ki, amíg a színes filmekből a hazai piac 5 százalékát birtokolja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik