Belföld

Hét NATO-tagjelölt közül kettő áruló?

Az Észak-Atlanti Szövetség legalább 90 napra leállította a különleges jellegű kommunikációkat azután, hogy gyanú lebeg „egy, vagy akár két" ország fölött, ami a titkos jellegű információk megőrzését illeti, tájékoztatatta a román Ziua lapot egy brüsszeli NATO-forrás.

„Amiatt, hogy a jelölt országok közül egy, vagy akár kettő vétkesnek találtatott titkos információknak egy nem NATO-tagországnak történő kiszivárogtatásában, az a döntés született, hogy legalább 90 napra leállítanak bármilyen kommunikációt, vagy kényes adatközlést mind a hét állammal” – mondta hétfőn, Brüsszelben egy magas rangú NATO-tisztségviselő.

Ezen időszakban alaposan kivizsgálják majd a kiszivárogtatásokat és megteszik majd a szükséges lépéseket. A magát megnevezni nem kívánó tisztségviselő nem akarta sem megerősíteni, sem cáfolni azt, hogy Románia a gyanúba keveredett országok között van-e.

A 2002 novemberi NATO-csúcson hivatalosan bejelentették a következő államok meghívását Európa legerősebb politikai-katonai szervezetébe: Románia, Bulgária, Szlovákia, Szlovénia, Lettország, Litvánia és Észtország. A hírszerzők világában közismert, hogy a három balti állam az elmúlt évtizedben példás takarítást végzett az orosz ügynökök között. A gyanú azonban mindenki feje felett ott lebeg. A csatlakozásoknak a tagországok parlamentjeiben történő ratifikálása után jövő év májusában, egy külön e célt szolgáló csúcstalálkozón a jelölt országok teljes jogú tagokká válnának.

Forrás: Romániai Sajtófigyelő

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik