Belföld

Kivezetik a Graphisoftot a frankfurti tőzsdéről

Graphisoft igazgatósága április 3-án döntött arról, hogy kezdeményezi a cég részvényeinek kivezetését a frankfurti tőzsdéről, erről a társaság április 29-i közgyűlése dönt – közölte Bojár Gábor, a társaság elnöke kedden.

A 1982-re visszanyúló történetű Graphisoft egyfajta magyar multinacionális cégként van jelen az építészeti szoftverek világpiacán, és ez indokolta a frankfuri jelenlétét is – írja a Népszabadság.

Az április 29-i döntés után másnap kérvényezik Frankfurtban a részvények tőzsdei kivezetését, ez után a szabályok szerint három hónapig még kereskedni kell a papírokkal a Deutsche Börzén – mondta Bojár Gábor.

A kérelemben kötelezettséget vállaltak, hogy a frankfurti kivezetés után hat hónapig a Budapesti Értéktőzsdéről való törlést nem kezdeményezik, így BÉT-en legalább egy évig forognak majd a Graphisoft-részvények. Hozzátette: – A további tőzsdei jelenlétről egy év múlva, az adott helyzetben döntenek.

Bojár Gábor a frankfurti kivezetést azzal indokolta, hogy az elmúlt időszakban a papír ottani tőzsdei forgalma alacsony volt, a részvénye börzei forgalmazásának kétharmada Budapesten zajlott, az idei év első negyedében pedig ez az arány 90 százalékra nőtt. Hangsúlyozta, hogy a hollandiai bejegyzésű társaság jelentéseit továbbra is az amerikai szabályok, az US GAAP szerint készítik, a cég a holland törvények alapján működik majd, a BÉT szabályait figyelembe véve.

A társaság elnöke jelezte, hogy a Graphisoft gazdálkodását negatívan érinti a forint erősödése, a dollár euróhoz való gyengülése. Az idei tervekről annyi hangzott el, hogy szolid árbevétel-növekedés mellett pozitív eredményt kívánnak elérni.
[Népszabadság]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik