Belföld

Az iraki tévé végre felvételeket közölt Szaddamról

Az iraki televízió felvételeket mutatott szerda este Szaddám Huszein iraki elnökről.

Az államfő a kormány tagjainak társaságában volt látható a képen, amint kedélyesen nevetgélve társalog, ám nem ismeretes, hol és mikor készült a felvétel. A Reuters jelentése szerint annyi látszott, hogy az elnök és a kabinet tagjai csupasz falú, ablaktalan helyiségben ülnek.

A televízió a nap folyamán Szaddám Huszein több nyilatkozatát, rendeletét, felhívását olvasta be, de egyik alkalommal sem mutatta az elnököt, felerősítve azokat a találgatásokat, hogy az iraki diktátor talán már nem is él. Az utóbbi 24 órában az amerikai-brit légierő kisebb megszakításokkal szinte állandóan bombázta Bagdadot, és az elnöki palotaegyüttes volt a légitámadások fő célpontja.

Az esti órákban is elhangzott egy Szaddám Huszeinnek tulajdonított felhívás, de az sem az ő szájából hangzott el a képernyőkön, hanem Muhammad Szaid asz-Szahaf tájékoztatási miniszter olvasta fel. Az elnöknek tulajdonított felhívás óva inti attól az észak-iraki kurdok egyik vezetőjét, Dzsalal Talabanit, a Kurdisztáni Hazafias Szövetség fejét, hogy az amerikai betolakodókkal szövetkezzék. A felhívás szerint Talabani “nagyon megbánja”, ha nem áll az iraki kormány pártjára az amerikai támadókkal szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik