Belföld

A háború 14. napjának eseményei

Az iraki háború 14. napjának legfontosabb harci cselekményei handszínterekre lebontva.

BAGDAD

A szövetséges erők folytatták Bagdad belvárosának és déli peremkerületeinek bombázását. Találat ért telefonközpontokat, Szaddám Huszein kisebbik fiának, Kuszajnak a főhadiszállását és a Köztársasági Gárda hivatali épületeit is. Eltaláltak egy szülőotthont is, amelyben 10 várandós asszony, illetve orvos és ápoló megsérült. A rakéták eltaláltak öt gépkocsit, a vezetők bennégtek. A várost délután is bombázták. B-52-es hadászati bombázók most első alkalommal fürtös bombákkal támadták a várost védelmében felvonultatott páncélosokat.

KÖZÉP-IRAK

A háború leggyorsabb előrenyomulása során az amerikai 3. lövészhadosztály bekerítette, majd megkerülte Kerbelát, hídfőt létesített az Eufrátesz túlsó oldalán, és előőrseivel harminc kilométerre megközelítette Bagdad peremét. Az 1. tengerészgyalogos expedíciós erő Kútnál átkelt a Tigrisen, és szintén a főváros előterébe ért. Amerikai jelentés szerint a Kútnál folyó harcok során szétverték az iraki Bagdad hadosztályt, míg a reguláris iraki haderők két hadosztályát, a harmadikat és a negyediket bekerítették. Irak ezt cáfolta.

Nadzsafban utcai harcok folynak, miután az amerikai erők három oldalról betörtek a városba. A védekező iraki milicisták állítólag az Ali mecsetből, a síiták egyik legfontosabb kegyhelyéről is lőtték az amerikaiakat, akik parancsot kaptak, hogy ott ne viszonozzák a tüzet.

ÉSZAK-IRAK

Amerikai B-52-es hadászati bombázók iraki állásokat támadtak Moszul és a kurdok ellenőrizte vidék között. A Reuters szerint török jelzésű teherautók közelednek a frontvonal felé amerikai kísérettel. A szövetséges légierő közép-európai idő szerint szerdán 15 óra 40 perckor ismét bombázta az észak-iraki Moszul városát, de ezúttal az iraki légvédelem is akcióba lépett. A kurd erők 10-15 kilométert tudtak előrehaladni az egyik Moszul felé vezető úton. Légitámadás érte a Kirkuk észak-iraki olajváros közelében található iraki állásokat is, és egy B-52-es fürtös bombákat dobott le a Dohúktól nyugatra fekvő Fejda városban.

DÉL-IRAK

Brit harckocsik szerda délelőtt tűz alá vették Bászra külvárosait egy iraki aknatámadást követően. Az irakiak egy brit ellenőrző pontra nyitottak aknatüzet. Umm-Kaszr dél-iraki kikötő közelében 100 ezer ember számára építenek fogolytábort az Irakban hadakozó amerikaiak és britek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik