Belföld

Az amerikaiak néhol már átlépték a “vörös vonalat”

Egy szerda délutáni harctéri jelentés szerint az előretörő amerikai erők harminc kilométerre megközelítették Bagdadot, és felkészültek egy vegyi támadás kivédésére.

A Reuters hírügynökség tudósítója szerint két igen gyorsan előre nyomuló hadoszlop közelítette meg az iraki fővárost: a 3. lövészhadosztály, amely maga mögött hagyta a bekerített Kerbelát, és az Eufráteszen átkelő előőrsei 30 kilométerre vannak a város déli peremétől, illetve egy tengerészgyalogos alakulat, amely a Tigris folyó északi oldalán 40 kilométerre jár Bagdadtól délkeletre.

Iraki részről “illúziónak” minősítették, hogy az amerikaiak átkeltek a Tigrisen, vagy hogy bárhol is előbbre jutottak volna. Vincent Brooks dandártábornok az amerikai középső parancsnokság részéről közölte, hogy amerikai csapatok néhol mát átlépték az úgynevezett vörös vonalat is, amelyről feltételezik, hogy mögötte már iraki vegyi fegyverek bevetése is elképzelhető. Brooks kijelentette, hogy felkészültek a gáztámadásra, és az sem fogja őket megállítani.

A közép-iraki Nedzsefben az amerikai erők iraki milicistákat támadtak meg a szövetséges légierő támogatásával, majd három oldalról benyomultak a városba. Utcáról utcára haladva igyekszenek elűzni a milicistákat, akik az Ali mecsetből is rájuk lőtte. A mecset a síiták szent helye, ezért az amerikai parancsnokság úgy döntött, hogy tekintettel az épület vallási és történelmi jelentőségére, nem lőnek vissza az onnan támadókra – közölte Brooks tábornok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik