Belföld

Acélipari védőintézkedéseket hozott Magyarország

A magyarországi gyártók védelmében vezette be szerdán a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) a hét termékcsoportra vonatkozó acélipari importkorlátozást, mivel a hazai felhasználás csaknem 60 százaléka származik behozatalból.

Molnár Sándor, a tárca ipari főosztályának vezetője kedden az MTI-nek elmondta: az elmúlt időszakban évről évre nőtt az import termékek aránya, ami kényszerű bezárással fenyegette a magyarországi gyártókat, amelyek átlagosan most is csak kapacitásuk 50-60 százalékát képesek kihasználni.

Ez komoly foglalkoztatási problémát okozna – tette hozzá a főosztályvezető. A tájékoztatás szerint a termékcsoportonként változó 15-25 százalékos vámpótlék a fejlődő országokat nem érinti, de kiterjed a csehországi, a szlovéniai, a szlovákiai, a lengyelországi, a romániai, a moldovai, az európai uniós, az oroszországi, az ukrajnai és a kazahsztáni importot érinti.

Molnár Sándor hangsúlyozta: a korlátozás maximum két évig lehet hatályban, de Magyarország európai uniós csatlakozásakor megszűnik. Mint mondta, a vámpótlék értékét félévenként 5 százalékkal csökkentik, az érintett termékek mennyiségét viszont 2,5 százalékkal növelik.

A Magyar Acél- és Fémkereskedők Egyesülete (MAFE), az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) és a Magyar Építőanyagipari Szövetség (ÉMÁSZ) már márciusban tiltakozó levelet küldtek Csillag István gazdasági és közlekedési miniszternek a vaskohászati termékekre vonatkozó piacvédelmi intézkedések bevezetése ellen. Levelükben az intézkedéseket elhibázottnak tartják, ezek nem kívánt hatással lehetnek a magyar vaskohászatra, a hazai feldolgozóiparra pedig egyértelműen negatív hatást gyakorolnak.

A dokumentum szerint a felhasználói és forgalmazói szövetségek megértik mindazokat a törekvéseket, amelyek a nehéz helyzetbe került vaskohászat problémáinak érdemi megoldását segítik elő. Továbbra is úgy érzik azonban, hogy a problémák orvoslására nem a piacvédelmi versenykorlátozó intézkedések jelentenek megoldást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik