Belföld

Taszár: lassan bezár

Végleg befejeződik a taszári kiképzés, az amerikai kiképzők és a kiképzett irakiak második csoportja hamarosan elhagyja a Somogy megyei bázist.

Az MTI úgy értesült, hogy Juhász Ferenc honvédelmi miniszter minderről hétfőn délután tájékoztatta Medgyessy Péter miniszterelnököt. A Honvédelmi Minisztérium illetékeseit az MTI nem tudta elérni az ügyben.

A magyar és az amerikai kormány közötti megállapodás értelmében a taszári bázison az új iraki közigazgatásban közreműködő civileket készítettek fel várható feladataikra. A felkérés 3 ezer civil kiképzésére szólt két turnusban, ám ennél jóval kevesebben vettek részt a felkészítésben. A taszári bázisra január 29-én érkezett az első iraki különítmény mintegy ötven fős csoportja, és február végén távozott el onnan; a második, a sajtóhírek szerint 26 fős csoport is hamarosan elhagyja a bázist.

A Taszáron kiképzett iraki önkéntesek egy csoportja március végén már a dél-iraki kikötőváros, Umm Kaszr közelében egy hajón várakozott, hogy megkezdhesse feladatát. Taszári amerikai katonai körökből származó információk szerint a magyarországi bázison kiképzett irakiak előreláthatóan csütörtöktől az ENSZ humanitárius segélyszállítmányának elosztásában segédkeznek.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik