Belföld

Bagdad: kilátások és esélyek

Szultan Hasim Ahmed al-Dzsabburi iraki védelmi miniszter szerint az amerikaiak öt-tíz napon belül megkezdhetik Bagdad bekerítését, de utána utcáról utcára haladva kemény harcot kell vívniuk.

Szultan Hasim Ahmed al-Dzsabburi iraki védelmi miniszter csütörtökön este tartott sajtóértekezletén kijelentette, hogy Bagdad “bevehetetlen”. Az AFP szerint ugyanakkor elismerte, hogy az amerikai előőrsök 140 kilométerre délre vannak az iraki fővárostól. “Nem leszünk meglepve, ha az ellenség öt-tíz napon belül bekeríti Bagdadot, de utána még el kell foglalnia várost” , amely szerinte bevehetetlen marad az amerikai és a brit csapatok számára.

“Az iraki hadsereg mindenütt a végsőkig fog harcolni és a történelemben feljegyzik majd, hogy milyen nagyszerűen védték fővárosukat az irakiak” – jelentette ki Szultan Hasim Ahmed al-Dzsabburi.

Kérdésre válaszolva a miniszter leszögezte: biztos abban, hogy utcai harcokra kell számítani az iraki fővárosban. Elképzelhetőnek mondta, hogy az amerikaiak megpróbálják kikerülni az ellenállási vonalakat, de végül be kell menniük a városba, ahol hónapokig is eltarthatnak a kemény harcok. Az eddigi amerikai légicsapások szerinte csak minimális károkat okoztak Bagdad körül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik