Belföld

Powell bírálja az Al-Dzsazíra hírtelevíziót

Colin Powell amerikai külügyminiszter élesen bírálta szerdán az Al-Dzsazíra arab nyelvű hírtelevíziót. Szerinte hiányzik az amerikai hadműveletről küldött tudósításaiból a tárgyilagosság.

A miniszter interjút adott a bírálatának tárgyát képező médiumnak, de előtte elmondta az Al-Dzsazírával kapcsolatos gondolatait az NPR amerikai rádióállomásnak. Kijelentette, hogy az arab nyelvű hírcsatorna negatívan ábrázolja az amerikai cselekményeket, és eltúlozza az iraki katonai sikereket. Hozzátette, ennek az az egyik oka, hogy a televíziót arab közönség nézi. A jelentések nyomán a nézők Powell szerint felnagyítva látják a kicsiny iraki sikereket, miközben az amerikai erőfeszítéseket a tudósítások negatív megvilágításban mutatják be.

Powell az AFP szerint kíváncsiságának adott hangot azzal kapcsolatban, hogyan reagál majd az Al-Dzsazíra az iraki rezsim bukására, az amerikai és nemzetközi segélyezési és újjáépítési törekvésekre, illetve az iraki nép életszínvonalának növelését célzó amerikai kísérletekre. Reményét fejezte ki, hogy a tévéadó ezekről is tudósít majd, és az arab közönségnek módja lesz egyértelművé tenni, hogy a szövetségesek a béke érdekében lépnek fel, szabadítóként és nem hódítóként érkeztek.

A washingtoni vezetés haragját és az amerikai nézők döbbenetét váltotta ki a hét végén, hogy az al-Dzsazíra harcban elesett amerikaiakról mutatott képeket. Kedden a New York-i tőzsdén megvonták a tévé munkatársainak akkreditációját, tiltakozásul az iraki hadműveletről közölt tudósításai ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik