Belföld

Osztható a közös gázfogyasztás, jöhetnek a kedvezmények

Sem a központi gázkazánnal rendelkező társasházak, sem a lakótelepi lakások esetében nincs akadálya annak, hogy a gázfogyasztás szétosztható legyen. Így a lakossági fogyasztók érvényesíthetik a lehetséges kedvezményeket – mondta a Világgazdaságnak Hatvani György, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára.

A kedvezmények a közvetlen földgázfogyasztásra, a földgázalapú távfűtésre és a vezetékes PB-gáz-fogyasztásra vonatkoznak.

Október 1-jétől a kormány döntése alapján az egységes lakossági gázárat a fogyasztástól függő tömbtarifa váltja fel. Az első tömbben – a háztartások 53 százalékánál –, ahol a fogyasztás nem haladja meg az 1500 köbmétert évente, a május 15-től érvényes 12 százalékos emelést 6 százalékra mérséklik. A második tömbbe azok tartoznak, ahol a fogyasztás 1500– 3000 köbméter közötti, itt az áremelés 8 százalék lesz. A korábban meghatározott 12 százalékos emelés azokat érinti, ahol évi 3000 köbméternél több gázt fogyasztanak.

A számítások szerint ez a háztartások mintegy 10 százalékát érinti. Ha egy lakás éves fogyasztása 2000 köbméter, akkor 1500 köbméterig 6 százalékkal, az e feletti 500 köbméter gázért pedig 8 százalékkal kell majd többet fizetni.

Az alanyi jogon járó lakossági kedvezményt nem kell külön igényelni. Ezt a szolgáltatók számolják el, s automatikusan a kedvezményes árakkal mennek ki a számlák a fogyasztókhoz. A helyettes államtitkár elmondta: már folynak a részletes tárgyalások a szolgáltatókkal.

Az Országgyűlés is megkezdte a gáztörvény általános vitáját. A törvény elfogadása után még három rendeletre van szükség a tömbtarifa bevezetéséhez.

A kormányrendelet már elkészült, de a két miniszteri rendelet életbe léptetésére és a szolgáltatók felkészülésére is van elegendő idő október 1-jéig – mutatott rá Hatvani György.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik